Böcker:

 

Vi är återförsäljare för Oliver Kiralys bok "The Balance" och Lena Bratsberg-Karlssons bok "Retrieverträning på mitt sätt"

Två böcker om retriverträning som vi varmt kan rekommendera skrivna av våra mentorer och förebilder inom retrieverträning.

Olivers bok är på engelska men mycket lättläst även om man inte är helt bekväm med att läsa på engelska.

 

"The Balance" by Oliver Kiraly 500 kr

"Retrieverträning på mitt sätt" av Lena B-K 325 kr, studiehäfte 25 kr

Frakt tillkommer med 58 kr, vi skickar med Postnord

Beställ på mail till: info@hundenochjagaren.se

 

 

Massage på vibrationsplatta:

 

Hos oss kan din hund få djupgående helkroppmassage på vår vibrationsplatta. Massage är en välgörande och stärkande komplettering till konditonsträning för arbetande hundar. Det är också avslappnade för hunden att ligga på plattan en stund och de tycks verkligen uppskatta behandlingen.

 

Du kan boka plattan för massage i samband med kurs eller privatträning, eller vid annat tillfälle.

Massage på vibrationsplatta kostar 200 kr /gång eller 1750 kr för 10 gånger.

 

Varför friskvård?

 

Det räcker med att en gång att uppleva att få en hund skadad under jaktssäsongen för att man ska förstå vidden av bra förebyggande träning och friskvård. Vi kan såklart inte skydda hundarna mot allt, är oturen framme så är den, men mycket kan vi förebygga med rätt förberedelser. Friskvård har väl på sätt och vis alltid funnits med runt vår träning av hundana men mycket kan vi göra bättre. Framför allt genom att förbereda hundarna bättre inför och under jakt och provsäsongen. Vi kan träna dem att bli starka, smidiga och uthålliga och på så vis förhoppningsvis förebygga skador. Vi kan ge dem foder av bra kvalitet och i rätt mängd. Under jaktdagarna kan vi se till att torka hundarna och värma dem med funktionella täcken i bra material och ge dem energitillskott och vatten.

 

En hund som skall användas på jakt ska vara så pass vältränad innan jakten att den klarar av att utföra det arbetet vi tänkt. Bra friskvård innan jakt och arbetssäsongen ger rätt förutsättningar för att hunden ska hålla under arbetet. För att orka med måste den aktiva jakthunden ha kondition och styrka för uppgiften. Som vanligt är lagom är som alltid bäst. För mycket konditionsträning leder lätt till stress, som ger ännu mer energi. Det är lätt att överaktivera. Visst hör man ganska ofta hundägare berätta att deras hund ”aldrig blir trött"? En hund behöver inte ha kondition och uthållighet på en elitidrottares nivå om den inte ska arbeta på den nivån.

 

Den förebyggande träningen anpassas efter varje hunds arbetsbelastning. Det är bra att träna hunden i rätt terräng. I samma typ av terräng som den ska jaga/apportera i. Att springa på grusväg intill cykeln kan vara bra men ännu bättre är att träna i skog och mark om det är den miljön hunden ska jobba i. Upp och ner i backar, över stenar, genom snår och varför inte ett sök i ojämn myrmark? Simträning och massage/träning på vibrationsplatta är också utmärkta träningsformer för att förebereda hunden inför arbetet. Massage är också välgörande och avslappnande mellan jaktdagarna. Att träna kroppskontroll, gå upp och ner på stenar, hoppa över naturliga hinder, simma tillsammans och så vidare är dessutom inte bara nyttig träning utan stärker också relationen mellan förare och hund. Rolig träning som ger resultat på flera områden!

 

En annan viktigt sak som har tendens att glömmas bort är vilodagar. Dagar helt fria från träning, både fysiskt och mentalt. Särskilt den unga hunden behöver tid för återhämtning och chans att vila upp sig. Minst en dag i veckan behövs återhämtning, en dag då det bara bli en vanlig promenad med rastning och sedan vila. En riktig ”tråkdag” med andra ord. Unna er hund en sådan emellanåt, det är de värda.

 

På våra kurser försöker vi variera terräng och miljö vid de olika kurstillfällena så mycket det är möjligt och särskilt på kurserna för de unga hundarna lägger vi in övningar med kroppskontroll och balans. Det finns också möjlighet att boka vår vibrationsplatta för massage och avslappning för hunden i samband med kurser och träningstillfällen. Eller när helst det önskas.

Ett annat led i ”friskvårdstänket ” är att vi själva designar och tillverkar funktionella ulltäcken och badrockar som vi säljer i vår lilla butik tillsammans med svensktillverkat foder av bra kvalitet samt kosttillskott från Svenska djurapoteket.