A servant who attends faithfully to his duty only when watched

Hon är ett typexempel på en ögontjänare tänker jag. En sådan som passar på så snart chefen vänder bort blicken. Fast en riktigt ögontjänare är väl egentligen den som slutar jobba när chefen inte finns på plats och som tar alla tillfällen till vila och en extra rast? I sådana fall är hon faktiskt precis tvärtom  för pocketcockern tar snarare alla tillfällen i akt till att jobba och jaga så snart jag vänder bort blicken eller uppmärksamheten. Hon fortsätter alltjämt lura skjortan av mig och spela mig nya spratt. Liten, inställsam och fullmatad med undergivna signaler kämpar jag fortfarande med en sådan enkel självklarhet som att få henne att sitta som en normal hund utan att slänga sig på rygg och efterlämna en liten kisspöl. Det medan hon jagar starkt som en inbiten drever i klövviltsspår i nästa stund om tillfället skulle ges. Långt bort från undergivenhet, ryggläge och kisspölar.

Idag fick hon besök med, av extra föräldrarna från huvudstaden där hon tillbringat ett par månader i sin ungdom. Det blev ett kärt och uppskattat återseende. Det var längesedan sist då den välkända pandemi kommit emellan och minskat möjligheterna till träffar ”in real”. Men idag så. Givetvis satt pocketcockern i knät, och på barstolen(!), hon blev klappad och kliad och kissade inte helt oväntat en liten skvätt på golvet vid mötet. Blir man glad så blir man och pocketcockerns känsloyttringar tar sig alltid detta inte helt uppskattade uttryck. Hon fick visa gästerna att hon minsann kan balansera i hemmagymmet med, skaka på ”peanuten” och hoppa jämfota upp på nyss nämnda barstol utan kommando. Det sista anser jag inte vara någon merit men pocketcockern var märkbart nöjd med sig själv, och uppe på barstolen i mer passande höjd gick det minsann bra att både hälsa och sitta på baken utan att rulla över på rygg eller kissa ner sig. Kanske är det en egen stol hon behöver tänker jag? Det är mycket vilja och uppfinningsrikedom i mycket liten kostym när det gäller pocketcockern och jag är övertygad om att hon skulle göra succe i vilket cirkussällskap som helst. Eller varför inte som trendriktig ”söderböna” i huvudstaden där hon kan promenera och mingla på uteserveringar tillsammans med taxkompisen Bira. Det tror jag skulle passa henne alldeles utmärkt. Det med.

Följande inte alla helt smickrande synonymer till ögontjänare fanns att hitta på nätet, fast då gäller det ju mänskliga ögontjänare förstås och inte söta pocketcockrar.

-hycklare, smilare, smilfink, lakej, lismare, skrymtare, fjäsker, fjäskis, insmickrande person, ryggkliare, rövslickare, servil person, smickrare-

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen