Alla dessa rädslor

Tusen intryck ramlar över mig så snart jag surfar ut på laptoppen. The world wide web står för vad den lovar. Information i parti och minut. Det mesta går att ta reda på genom några snabba knapptryck. En otrolig tillgång tycker jag som ofta är nyfiken och kunskapstörstande. Men allt det andra, det jag inte medvetet söker upp men som ändå kastar över mig är jag inte lika nöjd med. Svårt att stå emot har jag med och klickar ivrigt vidare genom länkar när något intressant ämna dyker upp. Jag vill ju inte riskera att missa något. Men hel…vete vad det stör mitt fokus och min redan bristande koncentration.

Jag läste ett inlägg med några av de nya moderna förkortningarna som dyker upp allt mer nu. FOBO, FOMO och FODA i det här fallet. Där FOBO står för ”fear of a better opinion”, FOMO för ”fear of missing out” och FODA för ”fear of doing anything”. Mycket rädslor handlar det om men det kanske inte är så konstigt eftersom vi styrs mycket mer av rädslor för saker och ting än vad vi någonsin skulle vilja erkänna. Hur som helst så hamnade jag så klart på ämnet hundträning när jag läste om det här förkortningarna och begreppen och kände att det stämde rätt väl överens med hur det tenderar att bli när vi rör oss i en hundträningsvärld där informationen runt hundträning och olika träningsmetoder är näst intill obegränsad. 

”Fear of missing out”– hamnar nog rätt många i emellanåt. Vi ser till att hålla oss uppdaterade via sociala medier, filmer, böcker och hemsidor för att inte missa de senaste träningstipsen och diskussionerna runt det. Det blir viktigt att hålla sig uppdaterad ha hålla koll hela tiden så vi inte missar något av betydelse. Vi försöker att vara med på så många kurser, träningar och webinarier för så många instruktörer som möjligt rädda för att gå miste om något annars.

”Fear of a better opinion”– blir det ibland när vi inte riktigt vågar tro på att det vi gör är rätt. Ett bättre, klokare, annat alternativ kan ju dyka upp. Ett annat sätt att träna som kanske fungerar bättre än det vi vet om nu. Det gör oss splittrade och riskerar att vi skjuter upp beslut i träningen och göra så att vi inte ge det vi eventuellt påbörjat en riktigt chans. Resultatet kan bli en splittrad, osäker förare och en förvirrad hund.

Och så sist då- ”fear of doing anything”, står för rädslan för att fatta ett beslut och faktiskt göra något. Där kan man hamna när man blir så rädd för att göra fel i träningen av sin hund så man väljer att inte göra något alls. Att få reda på alla alternativ är en sak, men att sedan förstå de olika konsekvenserna av alternativen är en annan. Det är nära på omöjligt att veta i förväg vilka resultat ett visst alternativ i träningen kan ge. Det i sin tur kan göra att man väljer att inte göra någonting alls. För om man inte gör något kan det i alla fall inte bli fel. Det dumma med det är att vi genom att inte göra något också missar alla chanser till det som kanske hade blivit rätt.

Ja inte är det underligt om hundträningen blir komplicerad med alla de här rädslorna och förkortningarna närvarande. Man kan fundera över om det inte var bättre förr, eller i alla fall enklare. Men som tur är så finns det en förkortning till som hjälper upp det en hela en smula. Ha ha! Nämligen JOMO, som står för ”joy of missing out”, den bästa förkortning av alla förmodligen för den står för att du är nöjd med det du gör, gör det du känner för och mår bra av att göra en sak i taget. Med JOMO säger du bara ja till det som passar dig, som du är bekväm med och som du vill göra. Resten skiter du högaktningsfullt i. Fint va?

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen