Att sortera informationen

Så slocknar hon till sist vid mina fötter och jag känner friden lägra sig. Den svarta valpen är verkligen ett energiknippe och hennes krav på att utmana och upptäcka blir allt större. Hon har vuxit hur lekhagen flera gånger om både i kroppen och huvudet. Hon är rolig, energisk och cool, ibland till och med samtidigt. Jag är övertygad om att vi kommer att få mycket roligt ihop men att hon också kommer ge mig en del huvudbry. Efter ett par månader tillsammans har jag lärt känna henne bättre och jag vet nog på ungefär vad jag har att vänta mig framöver även om det är på tok för tidigt att dra några som helst slutsatser. Tiden som kommer framöver lär bli spännande. Eftersom det var jakt för oss hela dagen igår fick valpen spendera mycket tid med att göra ingenting och det märket tydligt idag. Som om hon lagrat en massa energi som var tvunget att frigöras. Inget konstigt alls i det men ganska krävande. Bäst att mota Olle i grind tänkte jag så vi har tagit oss tid till två små turer med egentid under dagen. Först en där hon fick vara hund och springa i blöt mossmark och krånglig terräng och på eftermiddagen en lite mer strukturerad stund där hon fick leta tennisboll i högt gräs bland annat. I bollövningarna behövdes ett visst mått av uthållighet och det visade hon att hon har betydligt mer av nu än tidigare. Ett steg i den mentala utvecklingen tänker jag och bra för mig att se. 

Jag funderar lite över valpars och hundars olikheter i allmänhet med och vilka stora skillnader det kan vara trots nära släktskap och uppväxt i samma miljöer. Som hos människobarn ungefär, där ingen är den andra lik hur mycket helsyskon de än är. För min del tror jag det skulle finnas en tydlig fördel i att inte veta om ifall den nya valpen jag tar mig an är släkt med hundar jag redan känner. Jag har nämligen omöjligt svårt att låta bli att jämföra, att leta efter likheter och igenkänningsfaktorer. Särskilt negativa sådana. När jag finner dem är jag rädd att de möjligen ligger i vägen när jag tränar den nya individen. Rädd att vetskapen om hur valpens släktingar är ska styra min träning och ligga till belastning så den nya individen inte får helt rätt förutsättningar. Jag skulle vilja gå helt ”ren” in i träningen av varje ny valp. Eftersom jag väljer valp just efter det jag känner till om dess släktingar är det en omöjlighet i praktiken, däremot borde jag kunna lära mig att stänga bort den kunskapen när jag umgås med och tränar den nya hunden. Det finns många områden man helt klart skulle kunna bli mycket bättre inom. Fullständigt närvaro är ett sådant. 

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen