Bakslag

Jag trotsar det första vädermässiga bakslaget och laddar för odling. Vårvädret är borta och mer normalväder är tillbaka. Gråväder, blåst några få plusgrader och lera. Så som det brukar vara tidigt i mars i denna delen av landet. Det känns rätt bra ändå, värmerekord i februari med temperaturer som aldrig tidigare uppmäts och tö i fjällen när det brukar vara som kallast känns oroande. Vart är klimatet på väg? Något måste vi nog alla göra för att få stopp på den oroande klimatutvecklingen.

Det känns lite klimatbra att odla sina egna grönsaker. På slottet äts det mycket grönsaker i olika former och färger och även om vi köper svenskt så långt det är möjligt så är transporterna många gånger långa även inom Sverige. Dessutom har vi en stor odlingsbar trädgård och jag gillar att odla så det är svårt att hitta några argument mot odlandet. Det skulle väl möjligen vara att det tar lite tid från hundträningen, fast å andra sidan så kan jag ju inte träna hundar jämt och hela tiden. Jag är sugen på att komma igång med odlandet nu direkt och tänkte vara förutseende nog att skaffa hem det vi har tänkt innan säsongen slår ut i full blom och saker blir restnoterade. Så vi åkte en sväng idag för lite inköp. Det visade sig inte var helt okomplicerat att handla drivbänk och miniväxthus så här tidigt på säsongen. I butiken var de någonstans mittemellan fågelhus, solroskärnor och fröpåsar, hälften av varorna var på väg bort och den andra hälften fram. Rörigt minst sagt. Efter diverse detektivarbete fann personalen i alla fall det vi skulle ha. Högst upp på en hylla på lagret men med hjälp av en ambitiös anställd och en truck så fick vi det vi skulle ha med oss hem. Så sedan stod jag där i blåsten med vinterkläder och vantar och skyfflade jord från en pallkrage till en annan och blandade med gödsel och sedan tillbaka igen. Och trivdes väldigt gott. Det är något särskilt med jord och odling. Back to nature! Slottsherren fixade monteringen och drivbänken kom på plats när jag skyfflat klart. Nu står den där färdig och klar i två plusgrader och väntar på värmen. Fröpåsarna är inköpta sedan länge och jag ska försöka ge mig till tåls ett tag till innan jag pillar ner fröerna i jorden. Medan jag väntar på värmen stoppade jag ner lite persiljefrön i kruka att ha inomhus och sådde lite smörgåskrasse på ett fat. Smörgåskrasse är verkligen min melodi, krasse passar för de otåliga, det behövs bara någon centimeter jord, lite frö och vatten och en veckas tid och sedan kan man skörda.

Såklart så har vi tränat hundarna och promenerat idag med. Det blir nog inte en riktig söndag annars. Det svarta lilla monstret och jag har kört ett litet lydnadspass och så har vi haft en stunds fin samvaro. Från cockermonster till cockerpärla lutar det åt nu. Vi får se vad jag säger om saken imorgon. Bäst och Heather fick en rejäl promenad med en tajt ”trehögar” övning i ny terräng. Klurigt att springa rakt ibland tyckte Bäst som ändå verkligen gjorde sitt bästa för att sikta rätt. Det ÄR svårt med tajta vinklar för både hund och förare. Heather gjorde sina linjer bra, fast de var inte riktigt så utmanande som de Bäst fick. Fina Vi har tränat sök då hon och resten av gänget var ute på roligheter tillsammans med slottsherren. Även Mer var ute en sväng, med mig, söta fina Mer som nu är sned även på höger sida av ansiktet. Ögat och läppen hänger och nu fungerar inte blinkreflexen på det ögat. Tillbaka på ruta ett eller något i den stilen. Så vi får ta det försiktigt i terrängen och tänka att det är tur att det är långt kvar till jaktssäsongen än, tills dess ska förhoppningsvis allt det sneda hunnit läka ut. Mer är pigg och glad som vanligt och tycks helt oberörd av sin sneda tillvaro som tur är.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen