Being simple is not easy though.

Efter en kort reflektion efter helgen känner jag att jag vill ha fler sådana helger. Måhända gör jag en något romantisk efterkonstruktion. För eventuellt fanns det någon sur min och uns av en förbidragande i helgen med. Men mest skratt. Perfekt är nog inget att sträva efter. Åttio procent  lycka känns mer rimligt och relevant. Det lyckades med råge i helgen. Jag funderar över vad det var som gav mig möjlighet att ladda om och hämta energi inför de mer vanliga vardagliga sakerna. Ungefär som vanligt landar jag i att det är ungefär det vanliga jag vill ha. Det enkla. Träning av hundarna, promenader, trädgårdsfix och någon liten utflykt. Kryddat av människor jag tycker om. Så som helgen var. Minst åttio procent av det då. Det bär mig långt.

Valpen har fått hänga med. Särskilt roligt var det att gräva ner de nya rododendronbuskarna. Inte helt oväntat kanske. De flesta valpar gillar grävarbete. Jag fick fullt jobb med att hålla styr på henne så hon fick ha tassarna i behåll för spadbladet. Gropen där busken skulle ner var väldigt lockande. Hon är en fin valp. Verkligen. Så påhittig och glad. Växer gör hon med. Hennes ben och fräken Vis mage växer på kapp. Valpens ben leder med liten marginal. Plötsligt är risken för valpfetman ett minne blott. För nu växer hon på höjden i stället. Ny päls har hin fått med. Jag undrar lite om det verkligen är en labradorvalp jag har och inte en goldenavlp när jag ser de gyllene lockarna som bildats på svansen. Vi har bra päls på alla de labradorer vi har nu, tåliga pälsar med rejält med underull. Till och med svarta Min som var lite slätpälsad i jämförelse med de andra har vågor längs ryggen nu. En bidragande orsak till deras rejäla pälsar, förutom generna, tror jag är all utevistelse. Och att de inte har så varmt i nattavdelningen där de sover. Vi schampobadar dem sällan med. Försöker hålla det naturliga hudfettet kvar på kroppen så långt som möjligt. Som apportörer på fågeljakterna är såklart en bra och tålig päls en väldig fördel. Den skyddar bra mot kylslagna vatten och kallt regn men också mot sträva vassar, brännässlor och annat stickigt.

Tillbaka till helgen som just passerat. Vi åkte till handelsträdgården igen. Ska jag shoppa så sker det här. När de som nu erbjuder femtio procent på alla utomhusväxter kan jag gå loss ordentligt. Att handla till halva priset gör att man känner sig rik och på riktigt gott humör. Alla gillar väl att göra en bra affär tänker jag. Bambu, ölandstokar, rododendron, havtorn och björnbär blev det den här gången. Flera av varje såklart. Vi har en stor slottsträdgård att fylla och fåglar och insekter som behöver skydd. Några utsädesvitlökar av olika sort blev det med. Certifierande och fina. Vi tog en sväng och tittade på bilar också. Där är chansen att göra en bra affär i stort sett obefintlig men att önska kostar som bekant ingenting alls. Som många andra behöver vi tänka till. Försöka dra ner på en del kostnader. Bränslekostnaderna är en sådan sak. För både oss och miljön. Men en god affär rent ekonomiskt vet jag inte. Men andra vinster finns förstås.

Det enkla kommer igen i hundträningen med. Varför krångla till det och trassla ihop. ”Keep it simple” som en duktig engelsk tränare ofta påminner om. Analyser och djupgrävande i alla ära men det är i det enkla vi finner det. Jag tänkte på det när jag hörde den här intervjun av Sting med, om hans superhit Take my breath away. Om att det faktiskt är en av hans ”enklaste” låtar som slagit bäst. Fast att göra det enkelt är inte så lätt det heller som han säger. Och han har rätt.

Våra hundar tränades i helgen med. De som inte är dräktiga eller har vila mellan jaktdagarna och fick nöja sig med promenad. Mitt fokus låg på svarta Min och lilla Till under helgen. Och så den livliga valpen som varken lämnar mig oberörd eller i fred. Min svarta Min är verkligen en speciell hund. Vi har haft många speciella hundar genom åren men precis som slottsherren påpekande så är Min speciellt speciell. Viken utmaning det är tänker jag. Och utvecklande. Hon har så många fina delar, områden där hon är riktigt vass. Så har hon andra delar med. Där hon är outstanding i en helt annat bemärkelse. Hon gör mig lika delar hoppfull och förbryllad. Ho och jag kommer troligen att landa snyggt om ett tag på ett eller annat sätt. Jag med betydligt mer erfarenhet och medvetenhet om inlärning och hundars olika personlighet. Vi tränade på bortaplan med. Med Jennie och hundarna i  de härliga och kluriga åbackarna. Lutning åt alla håll, en trevlig å och meterhögt halvvisset gräs ger rejäla utmaningar och lyfter svårighetsnivån flera dimensioner. Särskilt när det kommer till att finna dummyn. Här har svarta Min en av sina största fördelar. Eftersom hon skyndar rätt långsamt har hon näsan med sig och blir effektivt där andra rusar i snabbaste laget. Plus på ena sidan ger minus på en annan. I varje hund. Efteråt fick lilla Till och unga Lad söka i fasanmarkerna. Lilla Till som är helt oprövad inom området och gikc förtsa gången på mark med fågel fick till ett riktigt fint sök och jagade på bra. Unga Lad gick starkt och snyggt och avslutade med flera direktstötar på fasaner och en rapphöna där han respekterade fint. Spanielträning är toppen!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen