Canestrino di lucca

Jag är fascinerad både av Italien och tomater. Därför tänker jag att jag måste ha minst en sorts italienska tomater i växthuset. När jag var i Italien för några år sedan var det särskilt en tomatsort jag fastnade för. Den var gudomligt söt och smakrik. Fast jag måste erkänna att jag blev lite besviken inledningsvis. Jag hade väntat mig dignande korgar med djupt röda tomater av olika sort och storlek men överallt möttes jag av en enda tomatsort. En stor blekröd tomat med grön ovansida. Den såg allt annat än smakrik ut men som jag bedrog mig. Tomaten var fantastisk! Jag kom att tänka på den idag när jag pysslade i växthuset i långsamt mak. Tänkte att jag måste googla, söka och försöka finna tomtens namn och sedan några fröer eller rent av en planta om någon har. Nu när växthuset är på plats och allt. Jag fann den efter lite sökande. Jag tror åtminstone det är den, Canestrino di lucca, en kultursort som överlevt effektivare hybriders framfart tack för engagerade odlare som samlat och spridit dess fröer. Ett riktigt kulturarv med andra ord, ett italienskt i och för dig men jag tror det passar utmärkt ändå, till våra svenska lantrashöns och hundar av brittiska kulturras. En härlig mix och en salig röra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen