Den gyllene medelvägen

Lagom är bäst. Låt oss enas om det. Lagom är att välja melllanmjölkens lagom fetthalt mitt emellan standardmjölk och lättmjölk, lagom är att ta en och en halv Alvedon när en är för lite men två ändå känns lite onödigt. Lagom är inte att äta en semla som är både bulle, grädde och mandelmassa men jag äter en i alla fall. Men för säkerhets skull skrapar jag bort en del av grädden så det blir lagom mycket kvar.

För övrigt lyckades jag med konststycket att ha lagom mycket kläder på mig på dagens kurs, så där så jag inte frös något överhuvudtaget men inte heller blev för varm. Det där är svårt att få till faktiskt men jag börjar få rutin på det. Jag har verkligen lärt mig att värdesätta bra kläder för utomhus jobb. Jag tummar inte på det längre, väljer inte för att det är billigt eller snyggt, jag väljer praktiskt. Men skulle det dessutom råka vara billigt och snyggt gör det såklart inget. Nu har jag sett ett par långkalsonger i ull. Riktigt tjocka med bred resår i midjan och det mjuka luddet in mot kroppen, inte utåt. De toppar min önskelista nu. Kostar mer än ett par bra friluftsbyxor men är troligen värda sin vikt i guld för mig. De är sådär fulsnygga så jag nog kan tänka mig att ha dem på mig bara som de är utan överdragsbyxor ovanpå. Framför allt är de varma och troligen alldeles lagom varma helt oavsett väder eftersom de är av ull. Jag tror jag ska göra en investering.

Vi önskar ofta lagom när vi pratar om hundar med. Lagom mycket fart i hunden, sådär så hunden ser flashig ut i rörelse men ändå letar lågintensivt och mer långsamt efter vittringen. Vi vill ha dem lagom följsamma, så att de lyssnar på visselpipan och vår instruktioner hundrafemtio meter bort men inte frågar efter råd på väg ut. Vi vill att de ska ha lagom vattenpassion, så de aldrig tvekar när de ska gå i eller störs av vattenvegetation, kallt eller strömt vatten men inte så hög passion att de blir uppvarvade och släpper fram ljud. De ska vara lagom intresserad av skott och kast med, hundarna, uppmärksamma och lugna men inte oengagerade. Lagom viltintresse ska de ha också, så de vill apportera allt kallt och varmt vilt men inte intresserar sig för klövvilt och småfåglar som inte räknas som jaktbara.

Men vet ni?

Lagom är en utopi och våra förväntningar på de fyrbenta är stundtals helt orimliga och orealistiska. Vi får ta den gyllene medelvägen i stället, finna oss tillrätta men det goda och det onda och vara glada för varje litet uns av lagom vi hittar i varje hund. Och jag får inse att det inte finns lagom dyra långkalsonger i tjock ull om jag vill ha sådana utan vackert betala vad de kostar.

Så det så.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen