En dag. Eller idag.


Jag slår upp dörren och låter den svala morgonluften skölja över mig. dagen gryr och solen är på väg upp. I den delen av trädgården där hundarna huserar är det redan full fart. De tre yngsta leker tafatt runt den stora alen medan de större har morgonvila på trätrallen. Med temuggen i handen vänder jag inåt igen, sänder några tacksamma tankar till mig själv för att jag bokat in en helt ledig dag och faktiskt inte bokat upp den. Än. Idag ska jag ge mig tid att ta dagen som den kommer och göra precis det jag känner för. Jag har redan en lång lista såklart med tänkbara saker att sysselsätta mig med en ledig dag.

Jag fortsatte dagen med den nya morgonrutinen och tränade lilla Till ett kort pass så snart teet var uppdrucket. Vi tränar vidare på placeborden men har flyttat med dem ut nu och stegrat svårighetsgraden. Från att bara ha tränat sitt har vi nu lagt till mer stadga. Både i att sitta kvar långa stunder utan att bryta kontakten med mig och att sitta kvar när jag kastar en dummy bakom eller vid sidan om mig. Väldigt frestande tycker Till som älskar att apportera och hittills fått ha ganska fria tyglar inom det området. Efter ett litet lätt tillrättaläggande förstod hon ändå principen och väntade till jag gav henne frikommando. Hon är rolig den lilla cockern och lätt att ha att göra med. Jag är redan rätt fäst vid henne och har känslan av att vi passar bra ihop. Att hon är mjuk och lätthanterlig bidrar säkert till det för jag gillar när jag får som jag vill. Ha! Söt och vän är hon med och således väldigt lätt att tycka om. Andra tider lär väl komma förmodar jag, om nu inte brunvita cockrar är undantagna från hornutväxt bakom öronen.

Det blev inte så mycket med den där listan för den lediga dagen för när jag kom ingång med hundarna och deras promaneder och träning fortsatte dagen i samma anda. Fördelen med att vara ledig är ju just att den möjligheten finns. Resten får vänta. Jaktsäsongen närmar sig med stormsteg och jag förbereder mig själv och hundarna för den. Om några veckor ska träningen upp till bevis. Det är då vi hoppas, och tror, att den ska hålla. Både den fysiska delen och den mentala orken. Och allt finlir i kommunikationsarbetet. Hundarna här rör mycket på sig året om, både genom promenader i skog och mark, simning och själva apporteringsträningen. Ändå är det svårt att veta om det räcker. För de senaste åren har några  hundarna haft oturen att drabbas av skador och sträckningar under jaktsäsongen trots bra förberedelser. Så jag funderar såklart över vad vi kan göra bättre, vad det är vi har missat. Oturen spelar väl en viss roll i det hela med förstås. Shit happens mellan varven hur bra förberedd du än är. Men det har gjort att jag tänker lite extra på det nu för tiden. Försöker förbereda ännu bättre. Sedan gäller det att ta alla de bra tankarna och planeringen till handling med förstås, se till att det blir gjort. Att skaffa goda vanor tar tid. Sextiosex repetitioner eller hur det nu är. Några rutiner har satt sig riktigt bra. Bland annat är vi riktigt bra på att komma ihåg att stretcha de lite äldre hundarna efter träningspassen. Och de får massage på vibrationsplattan en gång i veckan. Vi har kommit så långt att vi kommer ihåg när vi glömt det och det måste vara ett bra tecken tänker jag. Jag tänker mer medvetet på vilodagar också. Det är inte lika svårt att få till för med en hel flock hundar blir det naturligt att inte alla tränas varje dag. En annan rutin jag försöker få till nu när det finns tillgång till högt gräs och vegetation är att de får varsitt sökpass i ett begränsat område med högt gräs för att träna kondition och uthållighet. En liten röd dummy att finna någonstans i gräset. När den är funnen upprepas det ett par gånger till. Ibland söker de en i taget och ibland tillsammans och jag försöker lägga mig i så lite som möjligt. Inte alls helst. Igår kväll blev det vattenträning med. Några bra simlängder i tur och ordning till olika punkter. Vattenträningen förenar nytta med nöje. Skonsam konditionsträning tillsammans med förtroendebyggande dirigeringsträning. Ni hör ju så bra det blir. Bara att sätta igång med fler goda vanorna med andra ord. En dag eller idag. Du väljer.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen