En färskvara

Som ersättning och alternativ för den inställda vattenträningsdagen idag kom ett gäng golden för några timmars privatträning. Iklädda vinterjacka, mössa och vantar gick vi ut i sköna(?) maj och tränade markeringar och dirigeringar på land. Vi fick också till ett mindre pass med vattendirigeringar innan hundarna torkades och vi gick hemåt igen.

När det gäller vattenträning finns det en del att fundera över tänker jag. Bland annat är det bra att se över sina mål med träningen. Det är viktigt att ställa sig själv frågan om vilka delar i vattenarbetet som har betydelse för att man ska nå målen och vilka delar man kanske kan ge avkall på. I vissa lägen är det bra att prioritera och välja sina strider. Till syvende och sist handlar det ju om vad jag vill uppnå med just min hund. Om sätter man målen för högt är det lätt att pressa sig själv och hunden i överkant. Och om allt blir en kamp blir det svårt att känna glädje i träningen i längden. För både hund och förare. Ibland är det till och med så att målen kanske inte är så genomtänkta eller ens egna? Kanske tränar man efter någon annans mål och förväntningar?

Delmål är en viktigt grej med, alldeles särskilt när det gäller vattenträning tänker jag. Vi kanske inte kan knäcka koden och lyckas få till en snygg, stark igång, en rak linje, utmärkt hörsamhet på tecken och signaler, vattenvägen tillbaka och en avlämning utan att ruska sig i början av träningen. Kanske är det lagom att börja med i gången från land, få den som man vill och förstärka det. Sedan kanske vi kan lägga på lite längd på övningen. Efter det kanske vi prövar ett stopp och belönar. För att nästa gång lägga till en omdirigering med handtecken. Vid sidan om det kanske vi kan träna inkallning över vatten, diken och vikar med bra belöning. Och så kan vi lära hunden hålla en apport och ruska sig på kommando efter avlämningen när vi duschar den efter promenaden. Skiljt från träningen. När alla delmålen är väl grundade och uppnådda kan det vara dags att sätta ihop till en komplett vattendirigeringsövning. Med en väl grundtränad hund kommer stegringen att gå fort och hyfsat lätt. Längre fram i sommar kommer igångar och dirigeringar sitta som en smäck om vi tränar klokt och förnuftigt. Faktiskt vattenvägen hem med om vi anser att den är viktig för vårt mål.

Idag blev vi påminda om att träning är en färskvara. Det blev tydligt efter dagens pass med tanke på hur duktiga hundarna var i dirigeringsarbetet på land och hur mycket krångligare det blev i vatten. På land har de tränats hela vintern och våren men i vatten inte sedan i höstas. Det märktes och resultat av dagens träning var ganska talande och inte särskilt förvånande egentligen. Tänk så bra då att vi har en hel lång varm sommar framför oss till träning.

1 reaktion på ”En färskvara”

  1. Lena Gustafsson

    Yes!! Allt är som sagt färskvara och att tro att dirigering på vatten skulle funka ungefär som det gjorde säsongen innan, fick man surt lära sig. Gör om o gör rätt…….
    Tack för all visdom vi får hos dig Katarina.
    Hälsar en som var med!
    *L*

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen