Fler regler och ordningar

Slottets regler är tydliga tycker Lyra ”luggar du mig så nafsar jag dig” säger hon och tittar mig rakt i ögonen när jag håller på med tovutredning på hennes långa mjuka öron, Hon har integritet den hunden och en stark förmåga att sätta gränser. Det gränssättande förmågan har jag med så därför bli vi två om en del saker emellanåt, men jag går segrande ut de diskussionerna. Tror jag. Kanske tror Lyra det samma för hon ser märkbart nöjd ut när hon svassar iväg med svansen högt för att skvallra för slottsherren om vad jag har låtit henne utstå. Tovorna blev hon av med i alla fall, och jag luggade henne faktiskt inte nämnvärt men är man en ”dramaqueen” så är man.

Vid dagens vattenträning fick hon en långa vattenmarkering(bland mycket annat) då traskade hon i det någorlunda långgrunda vattnen i långsamt mak, gick till det nådde manken och vände sig om och tittade uppoffrande på slottsherren och menade att det var för långt för henne att simma så om slottsherren vänligen kunde vara snäll och skicka en av retrievrarna att hämta bollen istället. I Lyras fall handlar det inte om någon osäkerhet, att hon inte vet vad hon ska göra eller att något är svårt eller omöjligt. Det handlar helt och hållet om bekvämlighet och hade det varit en nyskjuten and som låg där och guppade på vattnet istället för en tennisboll så hade det inte funnits någon fråga överhuvudtaget. Av hennes önskan blev det såklart inget, ibland får man faktiskt göra sådant man inte har jättestor lust till med, så hon hävde sig i vattnet och simmade ut och hämtade bollen. Men jag undrar om hon inte i ren protest simmade ovanligt långsamt tillbaka med den? I land igen var hon glad, nöjd och nybadad. Som alltid.

Vi testkörde provupplägget inför provet vi ska hålla i Ssrks regi om ett par veckor. Tillsammans med några goda vänner körde vi igenom upplägget, tog tid och checkade av, flyttade någon apport i söket, ändrade skickpunkt för någon annan uppgift och funderade lite till. På det stora hela taget kände vi oss nöjda och tycket att upplägget fungerade bra. Det har ramlat in gott om anmälningar till provet så det blir utan vidare en full provdag som vi ser fram emot att genomföra. När vi var klara med det blev det unghundsträning för den unga svarta och ett par unghundskompisar. Ny plats för henne, nytt vatten med båt, och nytt sammanhang med andra ord jätteroligt och jätteintressant. För både henne och mig. Det blev några enkelmarkeringar med olika längd och med olika vattenvegetation och en lång memorie över till vassen på andra sidan. Jag fick styra bort henne från att välja att ta bryggan på väg ut och skicka om henne vid ett par uppgifter för att få det som jag tänkt men hon tog de anvisningarna bra och löste uppgifterna trots den fördröjningen. Så blev det lite landarbete med och ytterligare markeringar i mer vattenvegetation men både nate, vattenklöver, vass och blommande näckrosor. Flera givande utmaningar med ny mark och nya ”vattenterrängtyper” för den unga hunden och med sig efter träningspasset hade hon flera nya, och lyckade, bilder inför framtiden. Själv fick jag ytterligare bekräftelse på hur väl hon håller ihop och hur god hennes koncentration är. Det finns lite att jobba på med såklart, några saker jag skall fokusera lite extra på det närmaste, det finns det alltid och det är precis så det skall vara med unga hundar tänker jag. Idag blir det nya tag på ännu fler nya marker och nya vatten men med gamla goda vänner. Let’s rock!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen