I skuggan av hundarnas framfart

Med trötta fötter sjunker jag ner i clubfåtöljen. Det får räcka med fysisk aktivitet för idag tänker jag när jag sätter ändan på den mjuka dynan, men  jag ändrar mig igen när jag tittar ut genom fönstret och ser att växthuset fortfarande är öppet. Där lär behöva vattnas och det har jag glömt, så det är bara att trycka ner de trötta fötterna i ett par skor och hasa sig iväg. 

Efter avslutad arbetsdag tog jag mina två bruna cockrar på en kvällspromenad i kanten av havrefälten. För trött för att orka engagera mig ordentligt tänkte jag att en stilla promenad blir lagom. Jag var rätt ensam om att tycka det, de båda hundarna sprudlade av energi och var helt inställda på roliga upptåg. Kombinationen av trött förare och ivriga cockrar är inte att leka med. Det blir sällan bra. Jag tog mig i kragen och såg till att hålla mig åtminstone tillräckligt engagerad för att hålla styr på de två bruna. Lilla Rota glider mig annars allt för lätt ur händerna och det är synnerligen dumt och opraktiskt. Jag kom att tänka att man brukar säga om en del hundar att de kräver en förare med ”fast hand” när jag gick där i skuggan av hundarnas framfart. Behöver inte alla hundar det tänker jag, och är inte just en ”fast hand” att man håller i och inte släpper efter? Håller sig skärpt och alert som förare med andra ord och inte lämnar tillfällena åt slumpen. De allra flesta små jaktavlade energifyllda cockrar behöver definitivt en fast hand och Rota är ingen undantag. Hon har en uppsjö av rävar bakom öronen och ju tröttare jag är desto fler plockar hon fram. Jag undrar hur många hundra gånger jag inte sagt till mig själv att jag inte ska gå ut med henne om jag inte är på hugget själv. För att risken att det blir fel i det läget är oändligt mycket större än chansen att det blir rätt. Ut och röra sig behöver hon förstås oavsett vilket energinivå jag har men då finns det faktiskt en snillrik sak att ta till. Ett koppel! Då kan vi ta en stilla kvällspromenad ihop, i varsin ände av kopplet som ett strävsamt äldre par som går och funderar på var sitt håll fast ändå tillsammans. Det passar utmärkt trötta kvällar som den här.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen