I’m not afraid of storms, for I’m learning how to sail my ship

Jag hör morgonens väderprognos på radion när jag kommer ut ur badrummet efter att ha borstat tänderna. Väderomslag på gång säger metereologen, mildväder kommer in under dagen och vid lunch slår vädret om till rejäla vindar och senare regn. Jaha tänker jag och tittar ut över fälten där det precis börjar ljusna och man anar en klar himmel och soluppgång på väg. Det ser inte ut att finnas något på himlen som tyder på ett omslag vid lunch, inga rosa skiftningar och inga cirrusmoln, men jag kan ju ha fel. Under dagen konstaterar vi glatt att inget väderomslag sker. När kursgänget samlas strax efter lunch gör vi det till fortsatt blå himmel och solsken. Regnkläder känns helt överflödiga men däremot krävs rejäla vinterkläder och tumvantar. Vi har en riktigt fin eftermiddag i vintervädret oh övningarna löper på fint. Nöjda ger vi oss hemåt igen när mörkret tilltar allt mer. Fortsatt i vinterväder och klar himmel även om solen hunnit gå ner.

När kursdeltagarna gett sig av hemåt efter att vi avrundat med en fika, töat upp fingrarna på varma muggar och haft en trevlig samtalsstund funderar jag lite över hundträning och väder medan jag plockar med disken. Det finns faktiskt en del likheter mellan att spå väder och träna hundar tänker jag. Vad det gäller vädret så har vi en tendens att lyssna på prognosen på radion eller kolla väder appen i mobil innan vi ens lyft blicken och tittat ut hur vädret egentligen är. Vi förlitar oss på tekniken och missar att lära oss att läsa vädret och tyda de tecken som finns att se. Det händer väl inte riktigt samma sak i hundträningen men något åt det hållet i alla fall. Vi lyssnar på experter (som vi ska göra såklart) läser övningar i böcker och söker mallar för när och hur vi ska låta hunden jobba självständig eller styra den. Lite grann kan man säga att vi förlitar oss på tekniken här med, och så missar vi att läsa hunden och se vad som egentligen händer. Visst tar det tid att lära sig, både att spå väder och träna hund, och vi måste ha kunniga människor bakom som lär oss. Men erfarenheten måste vi skaffa själva genom att pröva och öva. Framgångarna kommer över tid. Jag konstaterar att jag hade rätt idag när det gällde vädret medan smhi hade fel. Väderomslaget kom inte vid lunch som utlovat utan först nu ikväll. Ändå vågade jag inte lita på det jag såg i morse utan tänkte att tekniken säkert vet bättre än jag. Jag behöver bli bättre på att lyssna på min intution, träna mer på det och lita på det jag ser. Både när det gäller att förutse väder och hundträning.

Intuition kommer från latinets intueri, som betyder åskåda, se på eller betrakta. Intuition är förmågan att bilda en omedelbar uppfattning eller göra en omedelbar bedömning med medvetande utan att ha tillgång till alla fakta, och ställs ofta i motsats till att resonera och förstå logiskt. Wikipedia

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen