It takes two to tango

Några signaler bort ligger apporten, dold i det höga gräset strax till vänster om hunden men fel i vind. Jag har lite is i magen, försöker invänta precis rätt läge att stoppa och ge söksignal in i området. Två millisekunder senare inser jag att att jag haft is i magen för länge, ögonblicket och möjligheten är förbi och hunden är bra mycket längre bort från målet än innan och allt blir omständligare än vad som var tänkt.

Det är svårt med tajming, det är svårt att fatta snabba beslut och rätt beslut och väldigt lätt att vara efterklok. För att bli bättre måste man ändå försöka. Pröva och öva och sätta sig själv och hunden i situationen. Det ska kännas lite att träna, vara lite bökigt och lite krångligt och ta emot korta stunder. Det behövs för att man ska komma vidare och för att man verkligen ska uppskatta fullträffarna då de kommer. Åtminstone intalade jag mig själv det efter morgonens andra linje på vatten som slet rätt rejält på mitt hundtränarpsyke. Jag hade ingen riktigt klar plan när jag skickade, jag agerade för långsamt(läs inte alls)när linjen blev sned och jag släppte den gule hunden för långt in i terrängen innan jag vände honom tillbaka under visst motstånd. Min inte riktigt genomtänkta plan sprack i alla sömmar redan i första halvan av linjens sträcka, och felet var enbart mitt. Utan förbehåll. Morgonens första linje gjorde vi däremot utmärkt, klockrent faktiskt, så jag får leva på den ett tag. Succéträning är allt fint ändå! Glad matte och nöjd hund som i kombination blev ett oslagbart team även om det inte varade mer än tio minuter eller så…

Vädret är lite svalare nu, det fläktar mer och droppar lätt regn emellanåt. Kurser och träningar är igång igen och jag är glad att vara tillbaka på ”jobbet” bland fina människor och hundar. Med lust och glädje tränas hundarna, men ibland med förarnas allvarstyngda hängande axlar när det kör ihop sig. För att i nästa övning rätas ut tillsammans med händer höjda i en segergest ackompanjerade av spontana applåder när planen håller och dummien bärgas hem i världsklassutförande. Det svänger fort i hundträningen och det är helt i sin ordning det med. Det behöver övas, prövas och kännas om det ska bli bra och om man ska bli ett sammansvetsat team. I med och motgång. Det krävs ”two to tango”, och en väldig massa träning.

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen