Lev och lär

Jag sätter hälarna i marken och drar i bromsen allt vad jag kan. Stoppa sommarens framfart vill jag ropa. Bromsa den och ge mig tid att hinna känna mer. Allt går så fort! Men det är väl bara att göra som hundarna och ”go with the flow”. Och visst njuter jag, jag njuter av alla vackra sommarblommor, lyssnar till fågelsången utanför köksfönstret varje tidig morgon och följer nyckelpigornas klättring uppför grässtråna. Ladybird heter de förresten på engelska. Ett vackert namn och jag undrar hur det kommer sig att vi kallar dem nyckelpiga på svenska? Svaret finns som alltid på nätet och jag läser från Wikipedia:

Både den sjuprickiga nyckelpigan och den tvåprickiga nyckelpigan (Adalia bipunctata) kallas ofta gullhöna. Namnet nyckelpiga är kopplat till Jungfru Maria. Nyckelpigan förknippades tidigt med Jungfru Maria, som enligt traditionen hade nycklarna till himmelriket, eftersom sju är ett heligt tal med till exempel de sju dygderna. Nyckelpigan var Jungfru Marias hjälpreda som tog nycklarna till himmelriket.

Så då har även det svenska namnet nyckelpiga en fin tanke tänker jag. Namnet blir lika vackert som Ladybird nu när jag vet kopplingen till det. Hela tiden lär man sig nya saker. Från wikipedia eller verkligheten. Eller som från de senaste dagarnas kurser. Kanske inte nya saker för all del men nya vinklar på sådant man redan känner till. Vidareutveckling och vidareutbildning. Givande och intressant. Idag kör vi sista kursdagen med Tomi och jag ser fram emot ännu i en fin dag i sommarsverige eventuellt med ytterligare några nya vinklar på träningen.Naedan ser ni min favoritblomma i krukorna denna sommaren. Tyvärr vet jag inte namnet på den så jag får väl ta till nätet en gång till och ta reda på det.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen