Lovely sunny sunday

Idag har vi avnjutit den första söndagen med solsken på väldigt länge. Underbart och energiberikande men jösses så trätt man blir fram emot kvällen. Hundarna verkar känna likadant, vi har väl inte riktigt vant oss vid de allt längre dagarna än, de somnar ovaggade direkt efter kvällsmaten. Till och med lilla Rota. Det orkas inte med varken lek med bollen i snöre eller dödande av mjukisgrisen nu för tiden. Rota är annars riktigt festlig nu tycker jag, snart elva månader gammal blir hon allt roligare att träna och umgås med. Inomhus fixar vi med avlämningarna och dem har vi snart på plats och utomhus tränar vi en del fältsök. Fast Rota är nog än så länge omedveten om vad fältsök egentligen är och hon begriper nog inte att det vi håller på med är en sorts pedagogiskt upplagd träning. Det är det jag försöker intala mig att det är i alla fall. I övrigt skyndar vi mycket långsamt, hon får vara den unghund och förtjänar att få vara. Allvaret kommer tids nog. Jag tänker en del på hur mycket jag gör annorlunda med Rota jämfört med de två tidigare cockrarna. Det största anledningen till att jag tränar henne på lite annat sätt är nog faktiskt inte att hon är annorlunda som individ utan det handlar mer om det faktum att jag har mer erfarenhet av spanielträning och spanieljakt nu jämfört med tidigare. Jag har en tydligare målbild och vet mer vad som krävs av en väl fungerande spaniel. Framförallt har jag lärt mig mer om jakt över spaniel. Med anledning av det kanske jag lägger upp Rotas träning lite annorlunda och prioriterar delarna i träningen på ett annat sätt än med tidigare hundar. Det kan också eventuellt ha med att göra att jag tycker vissa delar av träningen är roligare än andra. Och att jag känner att hon är mjuk och följsam så det inte är någon fara i att låta henne ta för sig. Det finns med andra ord många anledningar. Jag såg en filmsnutt på youtube med unghundsträning av spaniel för en stund sedan. Man kan hitta en del godbitar på youtube, fast jag vet inte om just det här filmklippet kan räknas in i kategorin godbitar men det fanns några tänkvärda och intressanta saker att fundera över i alla fall. Bland annat fick en spanieluppfödare, tillika förare, frågan om när han började träna sin spaniels. Om han började med dem direkt som valpar eller väntade till ett årsåldern. Hans svar var att han började träna dem mer seriöst den dagen de slutade komma när han kallade på dem. Då är det mentalt mogna och tillräckligt självständiga för träning menade han på. En anledning så god som någon att börja träna unghunden tänker jag.

Vi har skruvat idag med, hundratals skruv, mest slottsherrens men jag har allt skruvat en del jag med. Nu är ramen till växthuset färdig och den står som ett övergivet stålskelett utanför slottet. Det kommer bli hur bra som helst när det blir klart tror jag och det finns plats för långt mycket mer tomat och gurkplantor än vad vi kommer att ha behov av. Med andra ord finns det utrymme att odla lite andra spännande grönsaker och frukter med. Kanske blir det några paprikaplantor, chili och kiwifrukter. Eller en vinranka. Vi får se. Till att börja med återstår rätt många timmars arbete innan växthuset är färdigt så jag har gott om tid att planera för odlingen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen