Pricken över i

De här första varma vårdagarna är verkligen magiska. Dörren står på vid gavel tills solen har gått ner och jobb och hundträning kunde ske i skjorta och väst långt från vantar och underställ. men säg den glädje som varar. Smhi-appen säger tre grader och blötsnö på torsdag fat det undviker jag att tänka på nu. Istället är jag tacksam över vädret idag, och igår, och ser jag fram emot ännu en solig och nästan vindstilla sjuttongradersdag i morgon. 

Efter bokföring och andra måndagsysslor var det b-provsträning med träningsjaktprov för ett helt gäng goldenhundar under eftermiddagen och kvällen. Första vattenarbetet för i år för flera av hundarna och också första träningsjaktprovet för säsongen. Tänk vilken tur att vi prickade dagens väder och inte det vädret som väntas på torsdag, när nu hundarna skulle i och simma och allt. Vattenarbete i blötsnö känns faktiskt inte lockande alls. Träningsjaktprov är ett utomordentligt bra sätt att stämma av var man ståt i träningen och om det kan vara dags att anmäla till jaktprov. Ett träningsjaktprov blir väl inte precis riktigt som på riktigt men närapå i alla fall och både lite nerver och vinnarskallementalitet brukar lockas fram. Så var det säkert till för förarna idag med, till en viss del åtminstone. Hundarna gjorde ett gott jobb, för några ekipage fanns det inte mycket att anmärka på alls, för några syntes en och annan skönhetsfläck i arbetet och för andra fanns det lite mer att jobba med innan det blir dags för officiell start. Det som ställde till det lite för ekipagen idag var vattenarbetet, igångarna från gungflykanter och avlämningarna från vatten vilket inte kan anses särskilt märkligt med tanke på att vattensäsongen startade just idag för flera av hundarna. Längre fram i år kommer det säkert att se helt annorlunda ut då hundarna fått mer erfarenhet av vattenträningen och olika miljöer och igångar. Förutsatt att man har möjlighet att träna och ser till att göra det förstås. I den här engagerade hundförargruppen är jag dock hyfsat säker på att alla hundar kommer att få de bästa förutsättningarna till träning som kan ges.

Den svarta unghunden fick ett träningspass innan jobbet med. Tillbaka på ”fyrkanten” fortsatte vi med höger och vänster och idag lade jag ihop de både sidotecknen i samma övning vilket inte vållade den svarta några bekymmer. Inte mig heller faktiskt, jag sa rätt vid alla skick. Så vitt jag nu vet. De senaste dagarna har den svarta varit på hugget i träningen och inbjudit till lek och dragkamp med apporterna bland annat. Jag bekymrar mig inte så mycket över det, inte alls  faktiskt, jag gillar hennes inställning och attityd. Men som alltid så är lagom bäst så jag har sett till att styra det i den riktning jag vill ha. Idag tonade jag ner hennes lekinviter och utrustande mig med ett lite tråkigare och strängare förhållningssätt vilket den svarta tog på helt rätt sätt. Efter ett antal sidoskick blev det en lösgörande markering och en lugn promenad hem igen. Unghundsutbildning är väl ändå pricken över i? I sol dessutom.

Pricken över i:et (idiomatiskt) sista tillägg som tydligt framhäver något eller gör något extra bra/vackert, något som fullbordar och fulländar, något som utgör en extra finess eller piffighet.

1 reaktion på ”Pricken över i”

  1. Lena Gustafsson

    Ja det var en alldeles underbar dag och förhoppningsvis vet man vad man behöver träna mer på. Men jag måste le när jag ser dessa tre herrar till höger, den har en sån där underbar uppsyn som bara en golden kan ha!!! Det är ren underhållning att se dem jobba – lycka till på era B-prov!!

    Hälsar en som i alla fall vet vad hon ska träna på…..
    Tjing
    Lena

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen