Bromsa, bromsa..

.. skriker Lotta på bråkmakargatan när den alltför stora cykeln skenar nerför backen. Lotta är inte så gammal och vet inte så mycket livet än mer än att cykeln går alldeles för fort där och då och att hon inte når ner till bromsen. Eftersom hon lånat cykeln utan lov finns det en annan dimension av berättelsen med, det dåliga samvetet. Jag tror det är ganska många vuxna som inte heller hittar bromsen. Livet går får fort och känslan av otillräcklighet blir allt större. Och det dåliga samvetet gnager. Särskilt påtagligt blir det så här före jul. Jag vet inte hur många jag hört som tackat nej till olika sammankomster och egentligen uppskattade julförberedelser för att de är på gränsen till utbrändhet eller redan har hamnat där. Av någon anledning är det mest kvinnor. I alla åldrar. Det gemensamma är att det inte orkar längre och att de önskar ett enklare liv. Ett lugnare tempo. Ibland har det gått så långt att de inte hittar bromsen och kan få till en förändring. Hur blev det så tänker jag. Hur hamnade vi så snett i samhället och livet? Rapport efter rapport vittnar om att vi måste ta det lugnare och hitta tid för återhämtning. Utan tid för återhämtning orkar ingen. Ännu fler rapporter talar om att promenader och frisk luft är ett av de bästa sätten för att återhämta sig. Då gärna tillsammans med en hund. Hundar har nämligen den läkande förmågan att bara deras närvaro gör oss lugnare. Dessutom är de ett väldigt trevligt, hyfsat kravlöst sällskap. Att träna tillsammans med sin hund är att ta det ett steg till. Det är mindfulness på hög nivå och man glömmer arbetsliv, ostekta julköttbullar och annat runt omkring. Om man kan lägga prestationskraven i träningen åt sidan förstås. Man behöver ju faktiskt inte satsa på att vinna mästerskap, eller ens starta på prov.

Med anledning av detta tänker jag ordna några träningstillfällen i vår, några trivselträningar. Kravlösa träningar för er som har en stund ledigt mitt på dagen där det är helt okej att vara med även om inte tänker sig framskjutande placeringar på tävlingar i framtiden. Eller ens provstarter. Fast har man de ambitionerna är man såklart välkommen då med. Vi går en slinga i skog och mark där det finns några upplagda stationer efter vägen där vi tränar fotgående, stadga och en del apporteringsövningar. Någonstans utefter slingan stannar vi och fikar i naturen tillsammans med hundarna. Träningarna är öppna för alla oavsett nivå men kanske passar allra bäst för dig som har svårt att binda upp dig för en hel kurs och vill träna och umgås i avslappnande former när tid och tillfälle ges. Håll utkik på hemsidan framöver så läggs träningstillfällena ut bland aktuella kurser
Ps man behöver inte vara utbränd för att var med, eller ens i närheten av det 😉 Ds


”Dont wait for the perfect moment….take a moment and make it perfect”

1 reaktion på ”Bromsa, bromsa..”

  1. Åh vilken underbar idé med trivselträning, för det är det man behöver träna på speciellt om man känner att man har eller håller på att tappa kontrollen över stress-bromsen. Varför är det så svårt att ”säga nej” och varför är man så rädd att missa något!!

    Jag vet en bra stress-broms som jag prövat många gånger själv, fast lite svårt att utföra på vintern. Att plocka svamp är perfekt och hundarna är ju med fast fokus ligger just då på de små långsamma stegen för att upptäcka de små gula guldkornen bland alla de gula löven. Hundarna får man träna en annan dag, de är glada och blir rastade samtidigt och blir dessutom överlyckliga när man sätter sig på en stubbe och åtminstone försöker vara mindfull.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen