Det måste falla snö över lärkan tre gånger innan det blir vår

Nu har det nog snöat på lärkan minst det dubbla så våren kan komma. Det är vårdagjämning idag och jag jublar. Det måste väl ändå vara någon av de allra bästa dagarna på året? Då när natt och dag blir lika långa och följs av allt längre och ljusare dagar. Det är skönt att den mörkaste tiden är förbi och att man slipper skynda för att hinna allt man vill och behöver hinna innan mörkret kommer. Rent av avkopplande. Jag har räknat in alla de vårtecken jag brukar räkna in, utom citronfjäril, men alla andra verkar vara på plats. Tranorna kom för några dagar sedan och fick idag sällskap av ytterligare ett par under ett smått galet trumpetande. Undra om det var av välkomnande art eller hotfullt? Rådjuren har börjat gruppera sig i större grupper och igår gick tio stycken tillsammans, något vi inte brukar se så ofta. Det är fullt av morkullor också, den senaste tiden har vi sett minst ett par stycken varje dag. De verkar inte som de bryr sig om att flytta till varmare breddgrader numera för jag tycker de finns här i stor mängd året om. Men något säger mig att morkullor alltid varit stannfåglar på västkusten så det är kanske inte så uppseendeväckande att de övervintrar här.

Förutom att vi firar våren så firar vi Lyras treårsdag. Drottning Lyra ska firas med prinsesstårta och grisöron. Vi brukar som sagts tidigare inte fira hundarnas födelsedagar, vi brukar faktiskt mest glömma av dem, men Lyra är ju Lyra och hennes födelsedag är det nog inte aktuellt att varken glömma eller avstå att fira. Så vi firar henne med pompa och ståt tillsammans med vårdagjämningen och International Day of Happiness. Så många fina saker att fira på en och samma dag att det nästan hade krävt en flaska Prosecco om det inte hade varit mitt i veckan. Jag tog Wikipedia till hjälp för att gå lite djupare i det här med International Day of Happiness då jag av någon konstig anledning inte hört talas om det firandet tidigare. Kanske har jag varit upptagen med att vårdagjämningen och Lyra? Jag brukar ju inte annars försitta en chans att få fira lite.

The International Day of Happiness is celebrated worldwide every March 20,[1] and was conceptualized and founded by philanthropist, activist, statesman, and prominent United Nations special advisor Jayme Illien to inspire, mobilize, and advance the global happiness movement. En fin tanke att fira ”happiness” lite extra.

Om vi hoppar tillbaka till lärkan i inledningen av inlägget så kanske vi ska fira dem lite med. Fira att de faktiskt finns kvar. Sedan vi började bruka jorden har lärkorna följt oss och utan åkermark skulle de vara oerhört sällsynta. De är det öppna landskapets fågel, de är starkt knutna till kulturlandskapet och vill ha ordentligt avstånd till träd och buskar. Sina bon bygger lärkan med fördel i klövervallar och gräsängar med mycket frön och insekter. Nu för tiden har det moderna jordbruket kört ifrån lärkan. Eller kanske kört över? Tre av fyra lärkor har försvunnit under de senaste trettio till fyrtio åren och numera återfinns lärkan på listan över rödlistade arter i Sverige. Det är mycket vi människor ställer till med i vår iver att vara effektiva. Som tur är bor vi mitt i ett levande lantbruk med både klövervallar och åkermark som brukas med många sjungande sånglärkor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen