”Det måste gå. Det måste gå. Viljan finns där att försöka ändå” – fredag

Av någon anledning känner jag mig sur och småirriterad när jag vaknar. Jag fastnar i tankar kring trassel i mina hundras träning och det känns som jag trampar vatten inom vissa områden och snarare tar ett steg tillbaka än två framåt. När jag sitter i bilen tillsammans med hundarna på väg in mot samhället för att posta paket och handla känner jag av irritationen ännu mer. Det känns riktigt motigt. Minusgrader är det med. Att jag har värme i bilen har jag tillfälligt inte vett på att uppskatta.

Då kommer de som verkligen gör en insats. De som räddar liv och jobbar för andras skull och uppenbart inte har tid att svära över bekymmer i hundträningen. Ambulansen med blåljusen påslagna susar förbi mig och min irritation löser  upp sig och försvinner bort. Jag har verkligen inget att klaga över. Inget alls. Men det är fortfarande kallt i vinden.

”Dagen väntar, känns som tiden står still. Kom ge mig styrka, kom ge mig mod”- Fredag

Sätt dig och skriv en stund, samla dina tankar säger jag till mig själv och tar plats vid datorn när jag kommit hem igen. Jag behöver det idag, vilan i skrivandet och tiden för eftertanke. Det finns så många intryck att bearbeta, så många ideer att behandla och beslut att fatta. Idag är inget undantag. Men det sker i det lilla. I min enkla vardag och det påverkar varken världsekonomin eller klimatet så jag borde kunna ta det ned ro tänker jag. Sitta här en stund och känna in. Och fundera över om vi ska byta plats på en ytterdörr i slottet eller bygga en amerikaveranda. Och tänka på om viltfrysen kan finna en bättre placering någon annanstans i slottet så det blir mer golvyta i lilla hundrummet. Och hur i h,…vete jag ska få pocketcockern att sitta på rumpan och lämna av en apport. Den senaste frågan är den som ställer till mest huvudbry. Den jag rimligen borde ha en enkel, tvärsäker och hållbar lösning på med tanke på vad jag faktiskt arbetar med, men jag är lika tvivlande som jag är övertygad om att till och med kyrkans präster är emellanåt. Ge mig styrka och en quickfix någon tack!

Så rullar dagen på ändå. Varorna packades upp och plockades undan. Bilen vädrades eftersom fröken Vi tog ett gyttjebad innan vi åkte till affären och bilen luktade allt annat än hallon redan innan den förärades med en sunkig golden. Sedan blev det träning med gula grabbar. Unghunden fick sin ett års vaccination. Pocketcockern tränades och vi var hyfsat överens om det mesta. Störningsträning av två harar som for upp framför våra fötter fick vi med. Den svarta unghunden fick leta bollar i ett närsök, hämta markeringar och några memories och var som hon brukar när jag tränar henne själv. Lillgammal, något laidback och en aning i allvarligaste laget. Det är hennes två skepnader igen tänker jag. Den märkliga svängningen mellan två olika individer. Kvällen innan var hon sitt motsatta jag när vi tränade med den gule, Lyra, Lakrits och slottsherren. Då var hon så till den milda grad engagerad att hon apporterade den orange flaggan som markerade området när hon inte fann dummyn och lämnade den i hand. Det är väl också ett alternativ tänker jag. Ett lite annorlunda sådant. Nästa gång ska vi se till att träna flagglöst så det inte blir en oönskad vana. Eller ovana som det nog heter då. 

Så landar tankarna helt och hållet i hundträningen igen efter en stund. Om jag nu inte varit där hela tiden förutom den lilla avstickare till amerikaverandan. Jag funderar över det jag brukar prata om på kurserna rätt ofta. Om att ha en plan. Försöka se vilka hinder som finns längs vägen och planera hur man ska agera med tanke på dem. I varje skick mot en blind apport och i träningen över tid. Så man undviker att hamna på niokommafem på skalan som jag skrev om härom sist. Glädjande nog dök ett inlägg på det temat upp på ikigai. se lagom till mina funderingar. Här kommer delar av inlägget. Se en klurig dold dirigering framför er när ni läser texten. Eller en bångstyrig unghund kanske. Och vill ni lösa hela inlägget finns det här

Hantera dina hinder i förväg
”Att i förväg fundera på vilka hinder som kan uppstå är till stor hjälp när man jobbar mot ett mål. Det skapar möjlighet att i lugn och ro hitta lösningar som hjälper en framåt, eller kanske undvika problemet helt. Sammantaget kan det ge ett lugn och förtroende för att man kan hantera de utmaningar som kan uppstå. 
I grund och botten är det en ganska enkel övning att gå igenom hinder och möjliga åtgärder. Och forskning visar att det ökar förtroendet, energin och sannolikheten för att nå målen i slutändan. Men övningen är lätt att glömma i ivern att få dra igång med arbetet mot målet.
Att arbeta med sina mål är viktigt för att skapa de bästa förutsättningarna för att nå dit man vill. Utöver att välja rätt typ av mål och att göra målet så tydligt som möjligt handlar det också om att fundera igenom vilka steg som behövs för att nå målet. Men hur bra planering man än har gjort är det inte ovanligt att det förr eller senare uppstår bekymmer som försvårar saker. 

Förbered dig för dina hinder
Det brukar sägas att man inte ska ta ut sina problem i förskott. Men genom att i förväg fundera vilka problem som kan uppstå kan man bättre förstå vad de innebär och hur man kan hantera dem om det skulle behövas. Det kan vara till stor hjälp på flera sätt, t ex göra det enklare att: 

  • Tänka ut en lösning i lugn och ro och slippa göra det mitt uppe i en stressig situation.
  • Hantera problem innan de uppstår (eller åtminstone så tidigt som möjligt).
  • Planera alternativa vägar som leder fram till det önskade målet
  • Säkerställa att man har de resurser som behövs om man råkar ut för ett hinder
  • Skapa tillförsikt och lugn i att man kan hantera de bekymmer som dyker upp.

1. Gå igenom vilka problem du tror kan uppstå
Se till att i lugn och ro fundera igenom vad som kan skapa bekymmer på din väg mot ditt mål. Det kan t ex handla om olika typer av problem, om du eller andra styr över orsaken eller om problem som uppstår vid vissa tidpunkter. Fundera också på hur stor påverkan problemet skulle få och hur stor sannolikhet det är för att det kommer att inträffa. Du får då en överblick över hur stor risken är att det påverkar dig på vägen till ditt mål. Mest arbete ska du naturligtvis lägga på de hinder som har stor påverkan och som har stor sannolikhet att inträffa.

2. Hitta olika möjligheter att lösa problemen
Fundera sedan ut hur du kan hantera problemen. Ju fler olika lösningar desto bättre, det kan ge dig alternativ att välja från om du skulle behöva. Kan du kanske i förväg undvika att problemet uppstår? Kan du minska påverkan eller sannolikheten på något sätt? Går det att hitta andra vägar som leder till slutmålet? Just att hitta flera olika vägar som leder mot målet skapar energi och förtroende för att man kommer att nå målet.

3. Fundera över hur du kan hålla koll på riskerna
Vissa problem ger ingen förvarning och blir alldeles uppenbara först när någonting händer. Andra hinder går kanske att se i förväg att de är på väg att inträffa. Fundera igenom hur du tidigast möjligt kan se att ett problem är på väg att uppstå och hur du ska agera. Det kanske kan hjälpa dig att att hantera det på ett genomtänkt sätt eller att minimera bekymret. ”

-hämtat från ikigai.se

 

1 reaktion på ””Det måste gå. Det måste gå. Viljan finns där att försöka ändå” – fredag”

  1. Ibland är de bara där, skitdagarna och det dåliga humöret som inte riktigt kan förklaras, man har egentligen inget skäl, men sur och irriterad är man ändå. Hoppas dagen började bättre idag!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen