Everything seems to be about timing

Flow och jag plockar svamp. Vi fyller påse efter påse med fina gula kantareller. Hundbajspåsar är användbara till mycket, när de är oanvända vill säga. Jag vet att man ska höja blicken och titta framåt men idag gör jag tvärtom, med ögonen och näsan mot marken scannar jag terrängen efter de gyllene svamparna i stort sett omedveten om vad som pågår omkring mig. Flow hon springer, jag tror hon fortsatt firar sin ettårsdag och befrielsen från tratteländet genom att just springa. Hon springer och springer men hon springer inte bort, hon är runt mig hela tiden. Plocka svamp intresserar henne inte nämnvärt. Jag däremot tycker det är kul, om jag hittar några annars ledsnar jag fort och blir utråkad. Det behövs nog en del arbete med min uthållighet inom flera områden är jag rädd. Den här säsongen hade jag nästan gett upp angående de gula kantarellerna. De har lyst med sin frånvaro i torkan men den senaste tidens regn fick liv i dem till sist. Nu finns de överallt och i mängd. Det är väl det där med timing igen. Att gå ut vid rätt tillfälle, efter ett bra regn och helst då innan någon annan hinner plocka de gula. Det är väldigt mycket som handlar om timing, särskilt när man umgås med hundar. Ibland är det helt avgörande. Ganska ofta. Ett beröm eller en tillrättaviselse i rätt ögonblick är lika rätt som den blir fel om inte timingen är där. Att försöka vara steget före i tanken och koncentrat följa hundens rörelse och arbete för att komma så rätt som möjligt är nödvändigt. Snabba beslut med uppföljning. Jag saknar det ibland, närvaron och koncentrationen i träningen, tankarna svävar iväg och det viktiga ögonblicket går mig förbi. Timingen blir fel. Slarvigt och dumt. Jag som många andra behöver bli bättre på att fokusera, på att gå in i ”bubblan” och välja bort distraktioner. Hundarna hjälper mig med det genom att tydligt förmedla till mig att jag inte är tillräckligt fokuserad. Bruna Mer gjorde det idag när vi skulle fösa hem fasaner. Jag tog upp mobilen med kameran påslagen för att fota honom under arbetet och startade honom i söket. Med ett öga framåt och ett mot mig gjorde han ett halvhjärtat sök. ”Ska vi arbeta eller fota ”tycktes han undra. Han hade rätt såklart. Man gör en sak i taget och ser till att göra den fokuserat och ordentligt. Hur ska timingen annars någonsin kunna bli rätt?

Ps Nu finns de härliga badrockarna från Ruff & Tumble i webbshoppen Ds

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen