Hundars mentalitet en tidig morgon

En ny dag gryr så sakta. Men än så länge råder ett kompakt mörker utanför fönsterrutan men med snöns hjälp anar jag ändå att gryningen närmar sig. Torrt, rent och kallt och julstämning. Förmodligen borde vi passa på att fira jul nu direkt, när snön och stämningen är på plats men även om jag trivs med att vara flexibel och gillar förändringar känns det lite väl mycket fel att flytta på julhelgen så det får bero.

Jag startar upp ett avsnitt av Hundjägarpodden, det när Lads uppfödare Helena pratar om jakthundars mentalitet. Avsnittet är ett år gammalt ungefär och jag har lyssnat förut men när det är intressanta ämnen och kloka tankar lyssnar jag gärna om flera gånger. Lass och fröken Vi ligger vid mina fötter oh delar ett tuggchips medan jag lyssnar, det verkar som de två också uppskattar den lite lugna starten av dagen idag. Vem vet, kanske gillar de också Helenas lugna röst som strömmar ut genom datorns högtalare. Om de visste vad hon pratade om tror jag de hade gillat vad de hörde med för det är många kloka tankar som lyfts fram.

Ämnet för mig att tänka lite på vad som vart förut och vad som kommit mer av nu, Hur jaktproven, aveln och hundarna har ändrats genom åren. För det går inte att undvika att inse att utvecklingen varit enorm de senaste tjugo åren. Inte nödvändigtvis åt det negativa hållet förstår, utveckling brukar allra mest vara av godo och positivt och det är det garanterat i det här fallet med men det mesta har dragit iväg lite för långt åt tävlingshållet för min smak. Även på jaktproven och det kan jag tycka är lite trist. För mig känns det viktigt att det finns jaktprov som bedömer mer av hundarnas arbete och mindre av förarens förmåga att träna dem bra och att allt inte måste tävlas i. Vi har b-proven till det förstås, det vet jag så jag tänker att det känns viktigt att värna om att de får vara kvar orörda som just jaktprov och inte tävlingar. Alltså med egenskapsbedömning och enbart kvalitetsbedömning och ingen konkurrensbedömning. I det blir det då självklart också viktigt att domare, hundägare och uppfödare förstår skillnaden emellan provformerna och bedömningen som sker därefter. Jag funderade en del i går kväll och det var av den anledning jag letade upp avsnittet med Helena i Hundjägarpodden igen, för det handlar mycket om (jakt)hundars mentalitet och egenskaper som är det man försöker se och bedöma på b-proven, i alla fall i de lägre klasserna. Tävla är kul det med tycker jag men det kan vi göra i de andra trevliga och roliga provformerna som finns att tillgå så kan b-proven få stanna vid att vara ”bara” jaktprov. Nu är det väl i och för sig ingen som sagt att b-proven ska ändras och bli till tävlingar men det kan nog finnas anledning att reflektera över det och fortsätta poängtera att b-proven inte är en tävlingsform utan en jaktprovsform där ingen hund och förare ställs mot en annan. Det känns viktigt för mig att det får fortsätta vara så men är kanske helt ovidkommande för någon annan. Och det är helt i sin ordning.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen