I lerans rike

Det känns som vi befinner oss där nu. Slottet är omgärdat av fina fält med riktig lerjord och nu tror jag jorden är lerigare och kompaktare än någonsin. Inget rinner undan. När jag blickar ner över baksidans potatisland där vi tidigare i höstas satte bärbuskar av olika slag ser jag att allt står i vatten. Förmodligen är det av den anledningen så många möss valt att invadera slottet de senaste dagarna med. Deras bostäder måste vara helt översvämmade och igensatta. Kanske borde jag till och med tycka lite synd om dem så här till jul?

Vi har bott här rätt många år nu men jag har ännu inte helt vant mig vid lerjorden och hur den fungerar. Markerna runt de tidigare slott jag bott i har mer bestått av sandjordar och stenåsar trots att det inte är långt alls dit geografiskt. Det är inte som jag flyttat långt och bytt landskap och landsände i Sverige utan det handlar mer om en flytt på sådär femton kilometer i taget. Vid de tidigare slotten var det sällan lera över huvud taget men desto mer torka om somrarna och inte alls lika bördigt. Fördelar och nackdelar som alltid. Den största nackdelen med lerjorden här, för mig, är att jag saknar flera av de växter och sommarblommor som trivdes bra i sandjordarna men som i stort sett inte växer alls här. Min favoritblomma vädd till exempel. Den gillar sig inte alls i lerjorden. Å andra sidan har vi fått midsommarblomster istället och det är ju inte så dumt det heller. Just nu känns dock både sommarblommor och midsommar rätt avlägsna, det är istället lera och granris som gäller ett bra tag framöver. Det går bra det med. Jag har det fint i leran om dagarna tillsammans med hundar och härliga kursdeltagare och elever. Jag trampar många steg på friska fötter, är glad för det milda vädret, mina tre par gummistövlar och en fungerande tvättmaskin. Och särskilt glad är jag över alla härliga människor och hundar som jag träffar ”på jobbet” under dagarna, och att jag har turen att ha en verksamhet som fungerar under pandemikrisen. Jag är väldigt medveten om att det är få förunnat att ha det så just nu. Så jag är innerligt tacksam.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen