Konsten att skynda långsamt

”En gång fick en man syn på en fjäril som kämpade för att ta sig ur sin kokong. I mannens tycke gick det för långsamt, så han började försiktigt blåsa på den. Värmen från hans andedräkt påskyndade visserligen förvandlingen, men det som kom fram var inte en fjäril utan en varelse med stympade vingar”

-Hawkins & Shohet

Ja, tänker jag och relaterar direkt till till träningen av unghundar. Vi kan inte forcera fram något och samtidigt behålla unghundens entusiasm och glädje inför uppgiften. Vi måste vänta in och låta varje hund ta den tid den behöver. Om vi nu inte är ute efter en stympad individ utan vingar som gör det den blir tillsagd men saknar glädjen förstås. Men det tror jag inte det är många alls som vill. Jag tänker på mycket och ofta det här med träning av unga retrievers, både för att jag ständigt tycks ha unghundar själv och för att det är en ständigt uppkommande fråga. Frågan om och vad en ung hund behöver eller bör kunna i en viss ålder. Det är en bra fråga såklart och visst är den relevant, det är bara det att den är så svår att svara på eftersom det handlar om olika individer och olika relationer. Men en sak är jag rätt säker på i alla fall, det är ingen brådska. Det sista behöver jag ständigt upplysa mig själv om, det är så lätt att forcera träningen när man har en arbetsvillig unghund och är väldigt träningssugen själv, men det är förbaskat lätt att köra av vägen om man gasar för fort. Därför försöker jag vara försiktig med att lägga upp mål för mina unga hundar, vi tränar på och ser vart det tar vägen och stakar ut de större målen efter vägen istället. Lite längre fram. För tillfället har vi ett delmål vi jobbar på och det är att bli riktigt bra på ”bakåt-ut”. En annan sak som hägrar lite i bakgrunden för mig (unghunden är totalt omedveten om det) är unghundsderbyt, ett väldigt roligt evenemang som man oftast bara har en chans i att starta på i hunden liv. Derbyt vill jag väldigt gärna starta men jag har det inte som direkt mål för mig och den unga svarta. Istället fortsätter vi på vårt inslagna spår och skyndar långsamt, känns sedan mognad och färdigheter rätt så startar vi med glädje på derbyt.

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen