Morot eller piska?

Idag snubblade jag över en intressant artikel om en ny forskningsrapport på hundträningsfronten. I en ny studie har en forskningsgrupp från Portugal använt sig av noggranna experimentella metoder för att undersöka vilka metoder som är mest effektiva för hund och människa i träningen. Belöningsbaserade eller bestraffningsbaserade.

Det känns som att det skulle vara en självklarhet att hundar mår bäst om de jobbar för glädjen i moroten istället för rädslan av piskan men tidigare har det inte funnit en vetenskaplig studie som bekräftat det. Sedan gammalt vet vi att det går att lära hundar på båda sätten och också i en mix av de båda metoderna. Själv funderar jag över det där en del, jag anser att vi jobbar efter den belöningsbaserade modellen i vårt slott men visst talar vi också om för hundarna när de gör fel och det finns absolut ett visst mått av krav i utförandet. Vi belönar rätt beteende men vi kräver också rätt beteende så att säga. Vi ser till att få det som vi vill. Kanske inte helt belöningsbaserat då? Men det är mycket morötter.  Som vanligt hamnar en någonstans mittemellan, det svenska lagom lyser igenom här också. Jag har alltid haft lite svårt för att förstå den där tydliga uppdelningen i antingen eller, det finns ju en väldig massa mellanting med där det finns oändligt många varianter. Fast har man lyckats bygga upp en god relation med hunden behövs ingen bestraffningsbaserad träning tänker jag, då finns ju viljan att samarbeta och göra jobbet tillsammans så den belöningsbaserade vägen fungerar alldeles utmärkt. Kärlek och respekt. Fast inte kravlöst ändå, för jag ser ju faktiskt till att få min vilja igenom innan belöningen kommer. Annorlunda kan det se ut om man får tag i en flåbuse till hund som aldrig fått reda på att det finns gränser förstås. Då har vi ett annat läge och det lär bli knepigt att vara helt belöningsorienterad. Den vetenskapliga artikeln nämner inte så mycket om det där som finns mellan vitt och svart eller himmel och helvete och man hellre vill säga så, och det är ju faktiskt rätt mycket som ryms där. Men det var kanske inte just det forskningsstudien gick ut på heller för all del. Alldeles oavsett så är morötter trots allt väldigt mycket trevligare än piskor. För både hundar och människor.

Här följer artikeln skriven av Elin Wahlgren och publicerad på Svts sida den 18 december 2020:

Belöningsbaserad träning ger mer optimistiska hundar

Bestraffningsbaserad träning gör hundarna mer stressade och de blir mer pessimistiska. Det visar en ny studie som har tagit reda på hur hundarna själva mår under och efter träning.  

Åsikterna går isär när det handlar om hundträning. Vissa tränare förespråkar bestraffningsbaserad träning som att rycka i strypkoppel, skrika eller smälla till hunden när hunden inte sköter sig. För att få hunden att sitta kan de använda metoder som att dra i kopplet uppåt för att sedan släppa trycket när hunden satt sig ner.

Andra tränare förespråkar belöningsbaserad träning som att ge godis, klappa och ge beröm när hunden satt sig ner. Om hunden missköter sig vänder de ryggen till hunden.

Studie på hundträningsskolor

Fram till idag har det inte funnits någon observerande forskning om hur träningen påverkar hundarna. Tidigare studier har baserats på enkätsvar från hundägare. Men nu har forskare på Universidade do Porto i Portugal tagit reda på hur hundarna mår under och efter träningen.

– Det här är den första studie jag känner till där man verkligen gått experimentellt till väga och utvärderat hundarnas beteende objektivt, säger Per Jensen, professor i etologi på Linköpings universitet.

Studien genomfördes på sju olika hundträningsskolor i Portugal. Några skolor använde sig enbart av bestraffningsträning, en grupp enbart av belöningsträning och en tredje grupp använde en mix av de två olika träningssätten. Sammanlagt bestod studien av 92 hundägarpar och publiceras i tidskriften Plos One.

Under träningen observerade forskarna hundarnas kroppsspråk, som till exempel spända kroppar, gnällande och gäspande. De mätte även hundarnas kortisolnivåer före och efter träningen och utförde ett psykologiskt test för att mäta hundarnas välbefinnande.

Bestraffningsbaserad träning sämre för hunden

Det visade sig  att hundarna som fick bestraffningsträning hade högre halter av stresshormonet kortisol samt ett mer stressat kroppsspråk.

I gruppen som fick belöningsträning kunde forskarna bara se några få spända kroppar och de uppvisade inte ett stressat kroppsspråk i lika stor utsträckning som de övriga grupperna. Även utanför träningstillfällena mådde hundarna som fick belöningsträning bättre. Det psykologiska testet visade att de hundarna var mer optimistiska.

– Resultaten visar tydligt att bestraffningsbaserad hundträning leder till ökad stress och försämrar hundarnas välbefinnande på lång sikt, säger Per Jensen.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen