När något blir gemensamt

Slottsherren kom hem med en stor burk Nyåkers pepparkakor till mig idag. Tunna och kryddiga precis som pepparkakor ska vara. Så jag smygstartar adventsfikat redan nu. Jag har laddat med en rejäl hög till muggen med rykande hett te. Pepparkakor äter man bäst i hög, utan begränsningar.

Medan jag doppar de kryddiga kakorna i teet funderar jag vidare över det där med motivation och drivkrafter. Om vad som hjälper mig att hålla min motivationen uppe när det är som nu, det vill säga minst sagt grått, och vad det egentligen är som driver mig i träningen av hundar och människorna runt dem. Jag faller hela tiden tillbaka mot samma sak. Samspelet och kommunikationen med hundarna. I möjligheterna som finns i att kunna kommunicera med en individ av en annan art ligger min allra största drivkraft. Att kunna förstå en hund(eller ett annat djur) på ett lite djupare plan och utveckla samspelet står högst på drivkraftslistan. Efter det kommer nog träningspassen då jag är ute och tränar någon av mina hundar i ensamhet, för faktiskt är det ofta de passen som motiverar mig allra mest. Eller när slottsherren och jag går ut och tränar på tu man hand. Och gångerna när jag lyckas få andra att få kommunikationen tillsammans med hunden att fungera så de hittar ”flowet” och magi uppstår. Det är fint!

Det finns mycket annat som motiverar och driver med förstås, som jaktprovstarter att träna mot och fina provresultat, men det kommer längre ner på listan för min del. Om inte annat så har jag märkt det i år då det inte blivit några provstater på grund av pandemin och skadade hundar. Visst har jag saknat att starta på prov. Det har jag verkligen gjort. Jag har saknat gemenskapen runt proven, jag har saknat möjligheten att få se vad vi hade kunnat prestera och hur långt vi nått och jag har till och med saknat fjärilarna i magen. Men jag har inte tappat motivationen till att träna fast provstarterna har uteblivit. Drivkraften till att hålla på med det jag gör ligger djupare än så. Det är jag glad för.

Kommunikation är en ständigt pågående process där man överför information mellan två eller flera sändare och mottagare. Ordet kommunikation kommer från latinet och betyder att något blir gemensamt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen