Om man så önskar

Det är i den vanliga vardagen det sker. I de små stunderna av tillsynes oviktiga små händelser kommer känslorna av tacksamhet och lockar fram lycka på djupet. En varm blick från någon av hundarna, ett kort värmande meddelande från en vän, en lyckad träning eller att lyfta ett alldeles fantastisk fint nybakat bröd ur den varma ugnen och lägga det att svalna på en duk. Att sätta tänderna i det fortfarande varma brödet och känna smaken av nybakat, smör och lite salt till en kopp te medan hundarna storögt tittar på och hoppas på smakprov. Vardagslycka.

Ute är det mörkt, grådisigt och någon enstaka minusgrad. Inne sitter jag i värmen av kaminen och tänker över alla de små vardagliga sakerna som finns att var glad över. Det finns en del när man tänker efter. Idag ska jag göra fakturor för vårens kurser, ta mig igenom ännu en hög pappersarbete som väntar och ta emot en leverans med nya ulltäcken. Täckena har jag längtat efter och väntat på. Med spänd förväntan jag ser fram emot att packa upp dem, se de vackra färgerna och känna den sträva men samtidigt mjuka vadmalen i mina händer och tänka en stund på alla hundar de ska värma i vinterkylan. Jag hade hoppats på täckena lång innan jul men som på många andra håll så kom det en pandemi emellan, bland annat, men snart är de här. Täckena tillverkas av ett socialt företag där mjuka värden får leda och överväga. Jag är så glad över att ha hittat Fabrikörerna och att just de syr upp våra täcken Det känns rätt hela vägen och det är viktigt för oss. Så när du köper ett ulltäcke från Kopparhult så värmer ditt inköpta ulltäcke långt många fler än hunden.

Om Fabrikörerna som står för sömnaden av våra täcken:

Fabrikörerna erbjuder professionell sömnad där företag får lokalproducerade varor och där personer som invandrat till Sverige får möta den svenska arbetsmarknaden. Vi tar tillvara på de kompetenser och kunskaper som varje person har. Tillsammans bygger vi en yrkesskicklig arbetsplats där målet är att skapa fler jobb samtidigt som vi utvecklar språket, ökar delaktigheten och stärker egenmakten. Sedan starten 2016 är vi nu sju anställda. Vi arbetar med lokal sömnadsproduktion för att erbjuda svenska företag ett sätt att producera hållbart. Genom en lokal produktion minskar vi långa transporter, onödig överproduktion och ger kunden en inblick i pågående produktion. Vi jobbar även med återanvändning av material för nya produkter.

Det där med mjuka värden är något som behöver lyftas fram mer tänker jag. Det tillsammans med små stunder av lycka i vardagen. Det är inget undantag inom det området jag arbetar. I hundträningsvärlden som på många andra platser är klimatet rätt hårt, prestationsnivån är hög och resultatfixeringen tydlig. Alldeles för ofta letar vi fel och otillräcklighet. Varför är vi så mycket bättre på att påtala brister än att lyfta fram förtjänster ? Och var kommer alla prestationskrav från? Tänk om vi i högre grad istället kunde uppmuntra och lyfta oss själva och varandra, sträcka ut en hjälpande hand om det behövs och glädjas över små framsteg. Egna och andras. Tiden är för kort för att slarvas bort i prestationsträsket så se för guds skull till att ha kul tillsammans med din hund och dina vänner. Det är faktiskt helt okej att gilla vanliga vardagar och inte prestera ett skit med. Om man så önskar.

Anthony Robbins skriver i en av sina böcker ”I slutändan är det enda sättet att uppleva rikedom i livet att leva med tacksam attityd: att uppskatta det du har och det du kan ge. Det bästa sättet att säkerställa din lycka är att hjälpa andra personer att leva sin egen” Jag tror han har rätt. Är övertygad faktiskt.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen