Struktur, rutiner och meningsfulla ritualer

Det har varit mycket prat om nyårslöften idag, som det brukar vara när ett nytt år börjar. Jag är försiktig med löften överhuvudtaget och kommer inte att avlägga några nyårslöften detta året heller. Men jag önskar mig lite mer struktur och har lovat mig själv att bli bättre på att fokusera och strukturera både arbete och hundträning, löfte eller inte. Det är nog nödvändigt för att få till en väl fungerande vardag. Jag känner mig verkligen som figuren i bilden nedan. Den röda tråden är tydlig, jag har bara lite trassel på tråden förnärvarande och vet inte riktigt i vilken ände jag ska börja nysta upp den.

Jag tror jag ska börja med att göra en ”not to do list” så jag aktivt rensar undan en del av det jag drömmer om att göra för att fokusera bättre på något färre saker och istället se till att göra dem riktigt bra. Jag ska ta hjälp av gårdagens reflektionsövning för att fokusera på det jag tycker jag har gjort bra under året och utveckla den sidan tänker jag. Tydliga rutiner blir viktiga här med. Små vardagliga rutiner som hjälper mig att hålla fokus och för träningen framåt. Att ha en röd tråd i det man gör är viktigt också. Särskilt i hundträningen eftersom intryck från tusen ställen ständigt kommer över oss från alla håll och kanter och gör oss mottagliga för att pröva nya tips och tankar. Utvecklande i och för sig men vansinnigt rörigt för våra hundar emellanåt då testandet av nya ideer och tips inte direkt ger kontinuitet i träningen. För att träningen ska ge resultat behöver tålamodet vara stort, repetitionerna många och träningen fokuserad. Struktur igen. Här missar många en hel del tänker jag, med önskemål om lyckat resultat, (såklart) ger man hunden och övningen kanske tre tillfällen. Uteblir resultatet efter de tre träningspassen söker man snart nya vägar, nya tips och nya övningar. Jag vet inte hur många gånger det tål att sägas men Rom byggdes verkligen inte på en dag och det gör inte en god jaktkamrat heller. Det här gäller i hög grad mig själv med, tålamod är en dygd och struktur nödvändigt för ett varaktigt resultat. Det är det jag jobbar mot nu, strukturerad träning och tillräckligt många repetitioner för ett långvarigt resultat. Inget inom hundträningen gör sig av sig själv nämligen, förutom möjligen de korta stunderna av tur som dyker upp med ytterst ojämna mellanrum. I starten av det nya året är det Rotas träning som det ska läggas lite extra fokus på för min del. Hon är i en tacksam träningsbar ålder nu med massor att lära. Fast för mig tar det emot något lite grand att starta upp en unghund igen. Det är så oändligt mycket att lära innan vi står där på vår första jakt tillsammans. Det är såklart väldigt roligt och utvecklande med, bara det att jag är lite mättad på unghundsträning för tillfället. Här blir också strukturen nödvändig. Inte för att träningen får bli ett ”måste” men för att jag vet att jag blir väldigt inspirerad bara jag sätter igång. Att träna unghundar är ju trots allt något av det roligaste jag vet.

På jobbfronten ska strukturen stramas upp med tydliga dagar för olika arbetsuppgifter tänker jag. Utvärderingen av 2019 som arbetsår är i det närmaste färdigbearbetad nu. En rejäl promenad med fritt svävande tankar idag gjorde gott. I skogen med hundarna tänker jag nog allra bäst och där vaknar både nya ideer och insikter. Hela året har jag haft möjlighet att arbeta med det jag brinner för och trivs med. Något jag är mycket tacksam över. Men samma bekymmer som drabbar många andra drabbar också mig. Tiden räcker inte till. Och vad gör man då när det bildas flaskhalsar som gör att tiden inte räcker till för alla som vill gå kurs eller träna? Antingen får man utöka eller så får man begränsa. För min, eller vår del kanske jag ska säga, så är det småskaliga viktigt. Att tiden finns för var och en som kommer hit för träning och att kurserna sker i små grupper. Jag vill vara en engagerad instruktör. Det är svårt att utöka något sådant utan att tappa kvalitet och engagemang. Därför väljer vi att begränsa en del. Bland annat kommer vi inte att åka ut och hålla kurs på bortaplan under 2020. Det blir inga uppdrag på kennelträffar eller liknande. Istället fokuserar vi på träningsgrupper och kurser här hemma. Nytt för i år blir istället kurser i form av ”miniweekendar”  på olika nivå med övernattning och samvaro. För ändamålet hyr vi in oss i Livereds jaktstuga där alla får eget rum. Med det upplägget har vi bättre möjlighet att styra tiden och hinna med våra egna hundar och andra djur. För min del känner jag också att ”bortakursandet” och resor tar väldigt mycket energi, energi som jag istället kan använda till kurser och elever här hemma. Vi har också ändrat lite kring privatträningarna. Vi, mest jag, tar som tidigare emot elever för privat träning men vill nu trycka lite extra på ”långvariga kontakter” för att du som förare, din hund och även jag som instruktör ska få en ärlig chans till bra vidareutveckling och till att lära känna varandra. Kontinuitet igen. Möjligheten till privatträning är tyvärr också den begränsad och som det ser ut nu är tiderna uppbokad fram till juli i år men möjlighet finns att anmäla på reservlista och få en plats så snart det går.  

Rituals helps us slow down, to find happiness in the smallest things. Its our passion to turn every day training routines with our dogs into more meaningful rituals and find the joy of teamwork.

Rota inledde det nya året med lite stadgeträning på 8 månaders dagen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen