Vårmagi

Ystra hundar trängs utanför dörren tillsammans med ljudet av lärkor, tofsvipor och galande tuppar. Hela trädgården är full av fasaner som solar sig i värmen och vårkänslorna. Några av fasantupparna med de långa stjärtfjädrarna kaxigt upplyfta för att locka till sig hönorna och skrämma undan rivalerna. De små söta lila krokusen öppnar sig helt mot solen och myrorna har vaknat och myllrar i stackarna och på grusvägen. Det är bara februari än så länge men det är helt tydligt vår. Jag tycker lite synd om myrorna när jag tittar på smhis senaste väderuppdatering, nollgradigt och snö i nästa vecka. Säg den glädje som varar. Myrorna får nog vackert krypa ner i stacken igen och vänta ett tag till, om de bara hinner ta sig hem till stacken innan snön begraver dem.

Det är lika fantastiskt med vårdagarna varje år när de kommer och lika inspirerande. Lusten att odla vaknar direkt, lite väckt var den redan innan men nu blommar den ut för fullt. Jag planerar för ett växthus till pallkragarna, gurkor och tomater och ett hallonland med sommar och hösthallon. Hallonlandet känns riktigt nödvändigt faktiskt. Jag tycker om hallon. Särskilt att äta dem som de är eller stoppa några i yoghurten eller i en smoothie. Det finns hallon att köpa såklart men det är faktiskt bekymmer att få tag på svenska frusna hallon under vintern. Nästan alla hallon i frysdisken är utrikiska, i brist på annat så duger det såklart om det nu inte varit för risken med smittor. Utrikiska hallon odlas i gödselvatten (läs avloppsvatten) och kan ha med sig norovirus vilket inte gör så gott för magen. Därför måste frusna hallon som är från utlandet kokas minst en minut innan man äter dem, och då faller tanken om hallon i yoghurten och smoothien rätt platt. Bästa lösningen på det måste ju bara vara att odla hallonen själv, att ha kontroll över gödslingen, plocka hallonen solmogna tillsammans med lite mask och stoppa dem i frysen för att tillgång till fina bär året om. Så får det bli!

Min svarta ”monstervalp” pockar på min uppmärksamhet medan jag sitter och skriver. Självklart får hon den. Uppmärksamheten alltså. Man måste ju smida medan järnet är varmt. Vi leker en stund tillsammans på golvet i puben. En gummiboll inuti en svart lång bomullssocka blir bästa underhållaren på länge. En djup suck hörs av någon av de vuxna hundarna på andra sidan grinden medan vi leker som bäst. Jag tyder det som en lättnandets suck över att få slippa cockermonstret en stund, och en pust över hennes outtröttliga energi. Min helt fria tolkning, kanske betyder sucken något helt annat. Bara lite vanligt nöjt välbefinnande kanske? Välbefinnandet har varit på topp idag, mycket på grund av det exemplariska vädret förstås och över att jag har möjlighet att styra min tid och kunna vara utomhus när solen skiner. Bäst tycker nog också att dagen varit på topp. Han har fått två träningspass, nästan chockerande faktiskt och tröttande tydligen för på sena eftermiddagen låg han kvar inne när alla andra var ute och det är inte riktigt likt hans vanliga jag. Både vårtrött, träningstrött och lite mentalt trött kanske för vi fick trixa en del på träningen får att få det som jag tänkt. Skam den som ger sig.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen