Perspektiv

Helgen går mot sitt slut och en ny vecka ligger i startgroparna. Kul tycker jag och blickar gärna framåt mot veckans kommande kurstillfällen och människor och hundar jag ska möta. Annat har det varit längre tillbaka i arbetslivet, det har funnits jobb jag inte tyckt lika mycket om och som försatt mig i den klassiska, inte alls allvarliga, söndagsångesten. Men det är längesedan nu. Det har funnits olika perspektiv på jobb och arbetsveckor. Jag har väl egentligen aldrig vantrivts med något av det jag jobbat med men jag har trivts bättre och sämre om man säger så. Nu trivs jag väldigt bra.

Under veckans om gått fick kursdeltagarna här som uppgift att ”läsa” sin hund i övningarna som presenterades. Att alltså inte blint lyssna på det planerade upplägget och vilken hund som skulle göra vilken uppgift utan istället läsa hunden i uppgiften, vara beredd att omvärdera och snabbt fatta nya beslut och ”styra om” övningen om det skulle behövas. Många gånger blir vi alltför statiska i vår träning. Vi gör en plan för vad vi ska träna och hur övningen ska läggas upp och så håller vi oss plikttroget till planen. Att planera och göra genomtänkta övningar är bra, det behöver vi, men vi behöver också öva oss i att se vad som händer, se hur hunden svarar, ändra oss och fatta snabba, nya beslut. Släppa på kontrollen och tänka om. I veckan som kommer ska vi fortsätta öva på det. Det gör vi väl i och för sig alltid hoppas jag men med lite extra fokus nu då.

Jag såg ett program om en duktig hästtränare som jobbade med frihetsdressyr för några år sedan. Han tillfrågades vad han hade för plan och mål med unghästarna när han tog ut dem för träning. Han funderade lite och förklarade att han ofta hade en mindre grundplan och tanke när han gick ut men ofta, redan i inledningen direkt fick omvärdera sina planer och tänka om eftersom hästen agerade på ett sätt som inte riktigt passade in i det han planerat för. Det talades om olika perspektiv. Att se det från hästens håll och ur olika synvinklar. Jag tror det var något av det bästa jag hört sägas av någon om träning av hästar (måste gäller hundar och andra djur med). Det finns mängder av bra övningar att ta till för att träna och utbilda en hund eller häst men om vårt mål inte enbart är att lära dem en övning utan att lära dem våra tecken och signaler och att kommunicera med oss måste vi försöka se bortanför den planerade övningen och anpassa oss efter individen och det som uppkommer för stunden. Det kräver känsla och övning, övning och åter övning.

De psykologiska perspektiven här nedan är hämtatde från lattattlara.com. Det handlar om människor här men ändå..

Varför olika perspektiv?
”Tänk dig att du har fyra blinda män som alla står på en fast punkt bredvid en elefant och försöker ta reda på vad det är som de känner på. Den ene mannen kommer kanske att känna på en av betarna och beskriva elefanten som någon form av spjut. Den andre kanske känner på ett öra och liknar detta vid ett stort blad. Den tredje mannen kanske når till svansen som denne liknar vid ett rep och den fjärde som känner på ett ben liknar den mer vid ett träd. Ingen av dessa män kan känna hela elefanten och de kan inte se vad det egentligen är som de tar på. Man kan likna dessa fyra män vid olika psykologiska perspektiv som försöker förklara människans psyke. Alla beskriver samma sak men de utgår ifrån olika synvinklar. Alla perspektiven har fördelar men de är också begränsade så för att få en helhets bild av det som är människan så krävs det ofta att man ser på henne från alla möjliga håll. Perspektiven inom psykologin beskriver människan på olika sätt, de ger alla en egen bild av hur man kan förklara mänskliga beteenden men precis som i historien om de blinda männen så kan man behöva gå över gränsen för att få en tydligare bild av elefanten.”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen