Jag funderar igen, tar en paus i stöket med den aktiva valpen och blickar ut i höstdagen. Tankar och idéer trasslar där inne och jag försöker ihärdigt hitta en ände att börja nysta ur men tankarna far som irrationella irrbloss och bringar ingen reda någonstans. Jag går ut i stället, tar ett par hundar vid fötterna och traskar iväg till lugnet i skogen. Går några kilometer bland träd och tystnad och samlar ihop mig själv och idéerna. Reflektion och analys.
Just nu bor det tio hundar i slottet. Det känns som nio för mycket. Minst. Men de är söta med förstås. Gulligt oskyldiga även när de är jobbiga. Och det har stillat sig nu. Grabbarna vilar efter att ha bränt gott om energi under de tre höglöp som avlöst varandra i flocken. Den tillfälligt spända konkurrensen som uppstod dem emellan är som bortblåst och nu ligger de tätt intill som de goda vänner de är när inte cockerdrottningen kör upp bakdelen i ansiktet på någon av dem. Jag hoppas det får vara lite lugnare nu. Inga fler huggormsbett eller löp på ett tag. Fast fröken Vi ska ju löpa med förstås. Det har vi kvar.
Den gulliga valpen har vi kvar med. Den krävande ursöta skitjobbiga åsiktsmaskinen som tycker och vill en väldig massa. I hennes värld är min uppgift att stå ”stand-by” dygnet om. Redo att öppna dörren för henne, leka eller servera mat i rödaste rappet. Pust. Jag curlar henne förstås. Gör det omöjliga möjligt. Som jag gör med varenda valp varje förbaskade gång fast jag ständigt lovar mig själv att vara striktare. Å anda sidan. Det brukar lösa sig ändå. Det blir ”folk” av mina valpar med så småningom och ingen orkar väl vara så där präktigt rejäl och noggrann precis hela tiden? Inte jag i alla fall. Det ligger inte för mig. Tar liksom död på kreativiteten totalt. Både min och valpens. Så jag förlitar mig på processen och åberopar vetskapen om att framgång har många ansikten. Har ni läst det här förresten? Texten lite längre ner. Med tanke på att hundarna speglar sina människor är det nog inte så märkligt att mina hundar alltid haft svårt för sidotecken tänker jag. Jag som är en aning disträ av min natur och varken kan höger eller vänster. Andra saker är jag däremot rätt bra på, och det är faktiskt mina hundar med. Inte vet jag om resultatet i beteende testen har någon betydelse för min hundträning egentligen, De skriver ju själva i artikeln att underlaget är litet och inte helt tillförlitligt eftersom de utfördes av hundägarna själva. Å andra sidan är det väl just hundägarna som bäst känner sin hundar och de hade kanske inte blivit tillförlitligt alls om någon främmande person skulle gjort testen? Helt oavsett användningsområde i träningen så är det intressant tycker jag. Lite till att reflektera över i tillvaron med hundarna. De nio plus en som jag delar tak med.
Vänsterhänt matte, vänsterhänt hund?
Sunday, 2 April 2023 09:04
Precis som hos oss människor kan hundar vara mer eller mindre höger- eller vänstertassade. De flesta hundar är inte lika strikta i om de föredrar höger eller vänster tass för olika uppgifter som vi själva är, men många hundar har ändå en preferens för den ena eller andra tassen. Hos oss människor är 90% högerhänta, medan det är mer jämnt fördelat bland hundar. Nu visar en ny studie att hundars tasspreferens påverkas av om ägaren är höger- eller vänsterhänt.
Forskare från England och Italien lät ägarna till 62 hundar av olika ras, kön och ålder göra två enkla beteendetest i sina egna hem. I det första fick hundarna göra “vacker tass” till ägaren när denna höll fram antingen sin egen vänstra eller högra hand. I det andra testet placerades en av hundens leksaker under ett hinder som tvingade dem att använda en tass för att få fram leksaken. Båda testen upprepades många gånger under en tiodagarsperiod och ägarna registrerade vilken tass hunden använde först i varje situation.
Resultaten visade att vänsterhänta ägares hundar oftare föredrog att använda vänster tass i båda testen och tvärtom för högerhänta ägare. När det gäller “vacker tass”-testet spelade det ingen roll vilken hand ägaren höll fram, hundarna valde ändå tass utifrån ägarens hänthet. Forskarna spekulerar över vad det här kan bero på och ha för betydelse. En möjlig orsak är att hundarna under uppväxten helt enkelt har imiterat sina ägare. En annan att hundars och ägares personligheter på något sätt speglas i varandras och att hand- och tasspreferens i sin tur är relaterat till personlighetsfaktorer. När det gäller betydelse kan hundars hänthet vara en viktig markör för deras mentala egenskaper. Man vet t ex sedan tidigare forskning att högertassade hundar tenderar att vara mer lämpliga som ledarhundar.
Några andra resultat som kom fram i studien: tikar var generellt mer högertassade, vilket är i linje med tidigare forskning på området. Dessutom fann man att ålder påverkade vilken tass som föredras. Hanhundar var vanligen västertassade som valpar men högertassade som vuxna och äldre.
Forskarna betonar att slutsatser måste dras med försiktighet. Det var ganska få hundar inblandade och testerna genomfördes av ägarna själva utan möjlighet att kontrollera alla omständigheter. Men man betonar att resultaten är en viktig startpunkt för mer forskning.
Charlton, K., Frasnelli, E., 2023. Does owner handedness influence paw preference in dogs? Anim Cogn 26, 425-433.