Pay attention

Jag tror det var korparnas dag idag. Kanske tyckte de om de isande kalla nordvästvindarna som jag gjorde mitt bästa för att komma undan. Något var det i alla fall för hela förmiddagen höll de på. Cirklade runt på den blå himlen, störtdök i de hårda vindarna och var säkert upp emot ett hundratal till antalet. Jag iakttog dem fascinerat från fältet beredd att få en korpbajs på mössan. Det ser verklig härligt ut att kunna flyga även om personligen föredrar att ha fötterna stadigt förankrade i marken. Jag funderade lite över korparna och deras beteende medan jag gick vidare med hundarna. Vad det var som var speciellt idag. Nog för jag sett dem samlas i stora grupper förut men då har det mer handlat om att de hittar ett kadaver eller slaktavfall eller något annat som korpar tycker om. Men idag vet jag inte. Vi tog ett extra varv runt fältet för att se om det låg något där dom vi missat men fann inget mer än en kvarglömd tennisboll.

Corvus Corax

”Tricket för att bli effektiv är med andra ord att fokusera på en sak i taget, då processar hjärnan informationen djupare och du kommer dessutom att gilla själva arbetsprocessen bättre. Kanske är det här vi hittar förklaringen till det man kallar flow. Definitionen av detta flyt är att man är hundraprocentigt fokuserad på en uppgift som är tillräckligt svår för att väcka ens engagemang, men inte svårare än att man klarar av den. Då kan det hända att du blir så där fullständigt uppslukad så att tid och rum liksom bara försvinner, du är helt och hållet närvarande i uppgiften (och frånvarande för omvärlden) och när du vaknar upp inser du att det har gått flera timmar.”

Det ramlade in en intressant artikel i mailkorgen i morse. Från Motivation.se. Texten ovan är hämtad ur den. Tänkvärd som artiklar ofta kan vara om man bara tar sig tid att läsa dem. Den här fastnade jag lite extra för hur som helst så jag delar den här. Den behandlar något som vi alla berörs av på ett eller annat sätt. Den där eviga effektiviseringen där vi oförtrutet kämpar på med multitasking och tror vi är makalöst effektiva. Eller i alla fall hoppas att bli det. Som vanligt när jag läser något intressant flyttar jag med det till mitt område och funderar över hur det ser ut där. Och visst slår det igenom även i hundträningen. Effektiva hundförare som tränar hund, fotar, pratar med parkamraten, läser mail och svarar på sms så fort det blir en tillstymmelse till paus eller ens utan att det blivit paus. Det är dumt av flera skäl. Hundarna behöver vår fulla uppmärksamhet och vi behöver gå in i bubblan, finna flow och slippa undan alla kaotiska tankar som ständigt snurrar, om inte annat för en stund. Hundträning är faktiskt ett utmärkt tillfälle till det som vi borde ta tillvara. Ibland händer det också att vi förväntar oss att våra hundar ska kunna multitaska, vi trycker i dem kommandon och korrigeringar i en strid ström och förväntar oss åtlydnad när de inte ens hunnit processa det första kommandot. Bråttom bråttom. Allt är bråttom. Jag tänker på min internetbanks protester när jag otåligt knappar på tangenterna när jag inte tycker det går fort nog. Snabbt hoppar det fram en ruta som säger ”banken kan bara hantera ett anrop i taget”. Skamsen ber jag försiktigt om ursäkt och avvaktar en extra stund innan jag trycker på nästa tangent mjukt och fint. Och se då gick det genast bättre. Varken vi eller hundarna är gjorda för multitasking, så är det bara. Eller som det står i artikeln. ”Du kan alltså gå och tugga tuggummi samtidigt, men du gör båda sakerna lite sämre.”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen