Risky business

Slottsherren och jag tittar med rynkade pannor och bekymrad blick på en lilla valpen på golvet nedanför oss. ”Har vi haft en så busig valp någon gång förut”- undrar slottsherren och jag inflikar att vi säkert har det men att det var måste varit rätt längesedan i så fall. Baby Till kikar roat tillbaka på oss med en skumgummibit från en sönderbiten liggdyna i munnen. Den här valpen lämnar man inte obevakad många sekunder om man vill hushållet i behåll. Hon tittar lite till på oss  under lugg, och skäller sedan uppoffrande när hon inte får den uppmärksamhet hon tycker hon förtjänar och jag funderar på om hon tänker försöka kvala in som trädskällare bland Finn spetsarna. Det blir ingenting med det såklart, varken trädskällandet eller uppmärksamheten.

”Jag älskar att ha valp, det är en sådan förmån”– säger jag sedan till slottsherren och försöker låta övertygande. Jag förväntar mig inget svar och får inget heller, slottsherrens skakar bara lite på huvudet medan jag lyfter upp valpen i famnen. Jag tror han har genomskådat mig. Så glider Lyra förbi över hallgolvet, passerar valpen med ett tydligt ointresse och en värdighet som inte går att ta miste på. Hon är rak och tydlig den hunden, småglin göre sig icke besvär. Om de inte vill ha ett kok stryk vill säga. Det vet valpen så hon sitter så osynligt hon bara kan på golvet och det uppoffrande skällandet är ett minne blott och inte något hon längre har i åtanke. Jag önskar mig lite mer av Lyras power och inser samtidigt att jag fortfarande har oändligt mycket att lära.

Så börjar den nya dagen med sju minus grader på termometern och en storm värmande sol på väg upp. Det återstår att se om de små penseerna jag satt i krukorna har överlevt natten. Det är alltid en chansning att sätta ut dem tidigt men jag kan inte låta bli. De är så söta och livgivande de allra första vårblommorna och jag blir glad av att titta på dem. Fast kanske inte i dag då om de hänger slokande och förgjorda av den bitande frostiga natten. Men ändå, man måste våga chansa ibland med både vårblommor och valpar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen