Jag har bestämt mig för att det nya året ska innehålla mer struktur. Mer ordninge och reda. Därför att det behövs för min egen del märker jag. Det behöver kanske inte vara så märkvärdigt med struktur i hundträningen egentligen, man behöver inte avsätta flera timmar varje dag om man inte vill eller kan det. Faktum är att tio minuters träning tillsammans med hunden räcker väldigt mycket längre än ingen träning alls. Och tio minuter borde väl alla ha tillgängliga för lite träning om dagarna. Kan man dessutom se till att ha bra struktur de tio minuterna så blir det ännu bättre. Annars handlar nog mest om att se till att få träningen gjord. Där kommer träningsschemat in. Jag har inte varit något för det tidigare, inte tyckt att jag har haft behov av det men nu när jag spenderar nästa all tid med hundar och deras ägare behövs det för att jag ska hålla grepp om mina egna hundars basicträning. Basicövnimgar som ständigt behöver repeteras även med de äldre utbildade hundarna. Tanken med schemat är att det ska göra det lite lättare för mig, att jag inte ska behöva fundera på vad jag ska träna på utan ha planen klar i förväg. Eftersom jag tycker det är kul och givande att skriva i bloggen tänker jag dela med mig av övningarna i schemat där. En uppföljning av resultatet av träningen kommer eventuellt också. Kanske någon blir sporrad att hänga på?
Innan man sätter igång med ett träningsschema kan det vara bra att fråga sig själv hur mycket tid man har att avsätta. Kanske kan man få till en stunds träning varje dag med någon vilodag emellan varven. Eller så kan man kanske får till det fyra dagar i veckan och vara nöjd med det. Regelbundenheten och repetitionerna är viktiga och om man tränar tre pass i veckan året om blir det totalt sett många träningstimmar över tid. När man bestämt sig för antalet träningsdagar i veckan så kan man med vägledning av det sedan besluta hur lång period man ska göra övningen för att repetitionerna ska bli tillräckligt många innan man går in i nya moment. Nästa steg är att planera in vilodagar för hunden med. Det är nämligen minst lika viktigt att vila och reflektera. Lagom är som alltid bäst.
Vintern passar särskilt bra till basicträning tycker jag och då särskilt dirigeringstecken och raka linjer. Den här årstiden är det inte så mycket vegetation ” i vägen” och det passar bra. Jag börjar det nya träningsschemat med ”ut”, alltså att hunden ska vända 180 grader från mig och förflytta sig bort från mig. Rakt bort från mig, direkt i vändningen. Nu blir det veckans och kanske nästa veckas träningsutmaning att lägga upp övningar som inkluderar ”ut” på rätt nivå för de hundarna som ska tränas. Jag vill att våra hundar ska gå rakt bak på handtecken och kommando men de skall också kunna gå bakåt på bara röstkommando. Att kunna vända om och fortsätta bakåt på enbart röstkommando tycker jag att vi har praktisk nytta av, det är användbart, så där lägger vi en del träning för att få det bra. Det finns många bra övningar och sätt att variera ”ut” träningen på. Tänk på att göra det enkelt i början för en ung hund. Använd en stig eller en av långsidorna i din fyrkant om du har en sådan du brukar träna i, en känd plats eller en känd punkt helt enkelt. Låt hunden se att du lägger ut dummie så den har en tydlig minnesbild. De äldre hundarna utmanar jag mer även i basicövningarna även om övningen är den samma i grunden och emellanåt repeterar vi samma enkla upplägg som de gjorde när de var små för att stärka lite till. I träningen av dirigeringstecken är det viktigt att inte fastna för länge i samma utförande av övningen(som i all träning) Risken är att hunden lär sig övningen men egentligen inte ditt tecken. Så variera så fort du märker att hunden börjar ”räkna ut” vad den förväntas göra. Överraska så hunden måste följa dig och dina anvisningar för att få hämta apporten.
Ett övningsexempel:
Använd en stig, gå med hunden vid din sida. Visa att du stället ut några apporter på rad med 10-15 meter emellan, vänd hunden därifrån och gå en bit tillbaka. (Har du en unghund jobbar du med bara en apport i början och tar med hunden ut och ställer ut en ny innan du fortsätter övningen.) Sätt hunden med hjälp av stoppsignal med ryggen mot dummieraden, lämna hunden och fortsätt själv ytterligare en sträcka. Här kan du sedan variera, antingen ge ett ”ut” direkt, eller kalla in, blåsa stopp och sedan skick på ”ut”, eller kalla in hunden hela vägen och sedan skicka hunden på linjetag från fötterna. Läs hunden och överraska den, vill den bakåt så kalla in och stoppa, är den långsam på inkallning så stoppa inte utan kalla hela vägen in och skicka på linje istället och så vidare. Byt miljö och välj nya platser när hunden är med på noterna men låt den bli ordentligt trygg i signaler och ”ut” kommandot först. Med de äldre tränade hundarna gör jag som sagt egentligen samma sak men med fler variationer och längre sträckor. Jag kan kasta störningar efter jag kallat in och blåst stopp men fortsatt skicka ”ut”, jag kan blåsa flera stopp, göra fler inkallningar och omdirigeringar på väg mot apporten, jag utnyttjar terrängen så hunden får gå ”ut” diagonalt över terrängbyten och så vidare. Jag kan byta vinkel, skicka ospårat och ibland gör vi helt dolda utskick mot vita stående apporter. Värt att notera är att jag inte blåser stopp på vägen ut mot apporten om hunden inte går med fullt tryck, Då får jag istället göra retningen mot målet större först, gärna genom att skjuta ut en apport med apportkastare så hunden får ett ordentligt sug mot området. Jag vill också att hunden går rakt bak i skicket och tillåter inte att de går i sidled några meter innan de vänder bakåt. Då gör vi om, ger lite mer retning och gör rätt. En annan sak är också att jag så tidigt som möjligt i träningen vill ha ett rejält avstånd mellan hunden och apporten, så att hunden lyfter nosen och blicken och springer bakåt istället för att söka bakåt. Här är vita stående apporter utmärkta att använda, eller färgade med vit eltejp på för all del.
Trevligt med träningstips i bloggen. Mottages tacksamt!