Att välja rätt spår

Det är trattkantarellernas tid nu och i år tycks vara ett av deras bättre år. De finns överallt i skogen och jag kan mer eller mindre bara gå ut och hämta hem några påsar när det behövs. Ibland tycker jag trattkantarellerna faktiskt överträffar de gula kantarellerna i smak och användbarhet. Något som det också plötsligt finns mycket av igen är dovhjortar. Jag vet inte riktigt var de har hållit till den senaste tiden vi vi har bara sett några av dem sporadiskt. När är de däremot överallt igen, i större och mindre flockar och en del ensamma handjur. Jag ser dem i stort sett på varenda promenad och den svarta långbenta valpen tycker de är väldigt intressanta. Hon gillar att spåra och är inte rädd att komma en bit bort, snabbt som sjutton växlar hon i på ett hjortspår med näsan i marken och vill dra iväg. Det är kul att se hennes iver och intresse, hennes glädje var inte att ta miste på, men eftersom hon inte ska bli varken stöthund eller hjortjägare ser jag till att inte låta henne utveckla det intresset mer. Med andra ord vill det till att jag inte går och dagdrömmer när jag är ute med henne, så hon inte ges tillfälle att fatta egna icke önskvärda beslut och börja jaga på egen tass. Istället får jag se till att vara skärpt, vaken och intressant så hon väljer mitt sällskap före hjortarnas. 

Söta Rota fick en sväng med bra fältsökträning i mossen idag tillsammans med Mer. Mossmark är utmärkt för sökträning tycker jag och risken, eller möjligheten om man vill se det så, att stöta på fågel är mycket liten. En eller annan morkulla kan vi hitta men inte mer än så och det känns lugnt, lagom och kontrollerat när man jobbar med en ung hund. På väg hem från mossen när hundarna gick fot intill min sida fick vi utmärkt stadgeträning då vi hamnade bland en grupp fasaner som också de var på väg hemåt. Med ögon som tindrande stjärnor och med vädrande nos följde Rota fasanerna med glatt trippande steg medan Mer vek undan blicken och oengagerat traskade på bredvid mig. Han vet vad som gäller. Fasaner som springer på marken där man går är olovligt byte vilket inte Rota har riktigt klart för sig än. Eller så tror hon inte att det gäller henne. Ett riktigt bra träningspass med ett bra avslutning.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Notice: Funktionen WP_Scripts::localize anropades felaktigt. Parametern $l10n måste vara en array. För att skicka valfria data till skript ska du använda funktionen wp_add_inline_script() i stället. Mer information finns i Felsökning i WordPress. (Detta meddelande lades till i version 5.7.0.) in /customers/2/6/8/kopparhult.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6031
Rulla till toppen